Jenő
-2 °C
6 °C

Tiltakoznak a német zsidók az egyik játékos ellen

MTI
2007.10.09. 18:16
Németországi zsidók szervezete azt követeli, hogy zárják ki az utánpótlás-válogatottból Ashkan Dejagah iráni születésű labdarúgót, mivel megtagadta a játékot Izrael ellen.

A 21 éves német-iráni kettős állampolgárságú játékos politikai okokkal magyarázza döntését: Irán megtiltotta polgárainak, hogy a perzsa állam részéről el nem ismert Izraelbe utazzanak, ezért mondta le a mérkőzést.

A Zsidók Központi Tanácsa elmarasztalta a Német Labdarúgó Szövetség döntését, mellyel elfogadta a Wolfsburgban futballozó tehetség távolmaradását.

"Sértés lenne ránk nézve, ha szó nélkül tűrnénk az ilyen magatartást" - jelentette ki Charlotte Knobloch, a tanács elnöke. "Ha valaki a német válogatott tagja, akkor Németországot képviseli és származásától függetlenül el kell fogadnia a mi normáinkat. Országunk baráti kapcsolatot ápol Izraellel, kár lenne egy futballista miatt veszélyeztetni a jó viszonyt."

Volker Beck, a Zöld Párt tagja viszont megérti a játékost.

"Nem ismerjük a hátteret, elképzelhető, hogy Dejagah Iránban élő családtagjait vagy rokonait érheti bántódás, ha pályára lép Izraelben. Ebben az esetben maximálisan megértem a futballistát, azt viszont neki kell megértenie és elfogadnia, ha ezek után nem számítanak rá a német válogatottban."

A német U21-es nemzeti csapat - előreláthatólag Dejagah nélkül - pénteken Tel-Avivban lép pályára Izrael ellen Európa-bajnoki selejtezőn.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?