Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Bekamerázzák a svájci stadionokat

MTI
2008.05.04. 11:11
A következő szezonban minden élvonalbeli svájci bajnoki labdarúgó-mérkőzésen kamerával készítenek felvételeket a stadionba lépő szurkolókról, így akarják kiszűrni azokat a rendbontókat, akik kitiltásuk ellenére rendszeresen járnak a mérkőzésekre. Ez a döntés született a futballszövetség, a rendőrség vezetőinek és a klubok képviselőinek egyeztetésén, amelyre azért került sor, mert az elmúlt hetekben több botránynak is olyan drukkerek voltak a főszereplői, akiket korábban már kitiltottak a stadionokból.

"A vendégdrukkerekről már a pályaudvarokon készülnének felvételek, hogy minél hamarabb felismerjük és kiszűrjük a huligánokat" - mondta a megállapodásról a rendőrség szóvivője.

Hanspeter Thür adatvédelmi biztos szerint a jelenlegi svájci törvények nem teszik lehetővé, hogy a szurkolókról adatgyűjtés céljából ilyen felvételek készüljenek. "Amikor hónapokkal ezelőtt elkezdődtek az egyeztetések ebben a témában, jeleztük, hogy a jogi hátteret is meg kell teremteni. Zajlanak az egyeztetések, de nem vagyok biztos benne, hogy időben sikerül minden szükséges jogszabályt módosítani."