Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A FIFA felfüggeszette a magassági korlátozást

MTI
2008.05.27. 14:44

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága sydneyi ülésén felfüggesztette a nemzetközi mérkőzésekre kiszabott magasságkorlátozást. A hatályon kívül helyezett határozat kimondta, hogy 2500 méter felett háromnapos, 2750 m felett egy-, 3000 métert meghaladó magasságban pedig kéthetes akklimatizációs lehetőséget kell biztosítani a vendégcsapatoknak.

A bolíviai szövetség nemrég a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, mivel diszkriminatívnak minősítette, hogy nem játszhatja fővárosában, a 3577 m-en található La Pazban a világbajnoki selejtezőit

"Ez a korlátozás az orvosi bizottság ajánlására született meg, de nem vett figyelembe egyéb szempontokat. Azt javaslom, hogy dolgozzunk ki egy új intézkedéscsomagot a szélsőséges körülmények között sorra kerülő mérkőzésekre, amely tekintetbe veszi a magasságot, a hőséget, a páratartalmat és a környezetszennyezést is" - jelentette ki Joseph Blatter FIFA-elnök.

A végrehajtó bizottság egyúttal kettőről öt évre emelte azt az időt, amelyet egy 18 év feletti futballistának új hazájában kell eltöltenie, mielőtt pályára lépne annak válogatottjában.