Valér
2 °C
8 °C

A csehek keverik a balti országokat

2008.05.28. 17:23
A szerdai barátságos meccsen a lettek himnuszát játszották a litvánoknak.

Bár Csehország kedden este 2-0-ra legyőzte Litvániát, a fővárosi bajnokcsapat Slavia Praha új, szupermodern stadionját felavató barátságos labdarúgó-mérkőzés nem emiatt marad sokáig emlékezetes. A botrányos félreértések sorozata már a mérkőzés előtt megkezdődött, amikor a rendezők gyorsan visszavonták a kiadott, szép és színes programfüzeteket. Ennek magyarázata az volt, hogy a Csehország-Litvánia mérkőzést reklámozó füzetecske címlapján a lett zászló díszelgett. Az ország legkorszerűbb stadionjának tetején ugyan litván zászlók lógtak, de mint kiderült: fejjel lefelé. Megfordításukra már nem volt sem idő, sem ember.

A csúcs a himnuszok eljátszásakor érkezett el, amikor a nézők ezrei látták, hogy a litvánok valahogy furcsán mozognak, mosolyognak. Csak a hozzáértők jöttek azonnal rá, hogy a litván helyett a lett himnuszt játszották el a stadionban. A nyilvános bocsánatkérést már csak a nézők hahotája követte.

A csehek már régen küzdenek a két hasonló nevű, ráadásul szomszédos balti állam nevének megkülönböztetésével: már 1994-ben, amikor a csehek és a litvánok első ízben mérték össze erejüket, a labdarúgó-szövetség vezetése nyilvánosan azt hangoztatta: Lettország az ellenfél.

A himnuszokkal is akadt már gond: a tavalyi cseh-német Eb-selejtező előtt Helena Vondrácková csak a német dal egy részét énekelte el. A kritikákra Vlastimil Kostál, szövetségi elnök csak annyit jegyzett meg: ezt a stadionban senki sem vette észre.