Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Franciaország komolyan veszi az Eb-pályázatot

2009.03.29. 09:12

Egy százmillió eurós alap létrehozását, illetve egy a stadionépítést közérdeknek minősítő törvényjavaslat megalkotását jelentik be heteken belül Franciaországban a 2016-os Európa-bajnoki pályázattal összefüggésben.

A Le 10 Sport című hetilap internetes kiadása szerint a pénzt nyolc stadion felújítására, illetve építésére lehet majd fordítani, a törvénnyel pedig lehetővé válna magánberuházások közpénzekből történő támogatása.

Franciaországban már elkészült egy jelentés a szükségesnek vélt fejlesztésekről. E szerint Lille-ben, Lyonban, Nizzában és Strasbourgban új stadion épülne, négy meglévő létesítmény - a lensi, a marseille-i, a saint-etienne-i és a nancyi - komoly átalakításon esne át, és esetlegesen hozzányúlnának a meglévő aréná(k)hoz Nantes-ban, Rennes-ben, Bordeaux-ban, Toulouse-ban, illetve Párizsban.

A 2016-os Eb megrendezésére négy pályázat érkezett be, Franciaország, Olaszország és Törökország önállóan, míg Norvégia és Svédország közösen adna otthont a hét év múlva esedékes viadalnak.

A pályázók április 3-án kapják majd meg az európai szövetség (UEFA) elvárásainak terjedelmes listáját, s a kritériumok figyelembe vételével készíthetik el részletes anyagukat, melyeket 2010. február 15-ig kell eljuttatniuk az UEFA-hoz. A rendezőt 2010. május 27-én választja ki a szervezet végrehajtó bizottsága. (MTI)