Zsófia
17 °C
21 °C

Százéves a Budapest Honvéd

2009.08.03. 15:44

Éppen száz éve, azaz 1909. augusztus 3-án Kispesti AC néven alapították Magyarország egyik legpatinásabb futballklubját, amely fennállása során 13 bajnoki címet és 7 kupagyőzelmet jegyzett. A jelenleg Budapest Honvéd néven szereplő kispesti együttes 1916-ban játszotta le első élvonalbeli bajnoki mérkőzését.

A Wembley-ben világraszóló győzelmet aratott magyar válogatott kezdő tizenegyéből heten - Grosics Gyula, Lóránt Gyula, Bozsik József, Budai II. László, Kocsis Sándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán - fordultak meg Kispesten pályafutásuk során, közülük a válogatottsági csúcstartó (101) Bozsik és a nemzeti együttes gólrekordere (84), Puskás a klub saját nevelésű futballistája volt. A Honvéd ebben az érában öt bajnoki címet ért el, továbbá szerepet játszott a Bajnokcsapatok Európa Kupájának kialakulásában is, ugyanis az angol Wolverhampton Wanderers azután nevezte magát világbajnoknak, hogy – többek között – legyőzte a kispesti gárdát.

A második sikerkorszakban nyolc bajnoki cím és két kupagyőzelem szerepel a dicsőséglistán. Ezt követően a 100 éves klub legnagyobb hullámvölgye következett, éveken át a bennmaradásért, sőt, sokszor a létéért küzdött az egyesület, s 2003-ban bekövetkezett a kiesés. A másodosztályból azonnal visszakerült a Honvéd – kupadöntőt is játszott abban az évben –, de a gazdasági stabilitás csak 2006-ban jött el, amikor George F. Hemingway jelenlegi tulajdonos megvette a klubot. Azóta két kupasikert jegyzett a gárda.

Nemzetközi szinten KEK- és UEFA Kupa-negyeddöntő a csapat legnagyobb sikere. A kispesti gárda tíz olimpiai bajnokot adott a magyar válogatottnak, míg a hazai bajnokságban kilenc játékosa összesen 22-szer végzett a góllövőlista élén, legtöbbször, ötször Tichy Lajos. A centenáriumot vasárnap 15 órától a Budapest Honvéd–Panathinalkosz barátságos meccsel ünnepli a klub a Bozsik Stadionban. A görög csapatra azért esett a választás, mert a Honvéd legjobbja, Puskás Ferenc edzőként BEK-döntőig vezette a zöld-fehéreket. (MTI)