Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Pénteken rajtol az argentin futballbajnokság

2009.08.19. 11:43

Két pénteki mérkőzéssel e hét végén elkezdődik az argentin labdarúgó-bajnokság, amelynek eredeti, augusztus 14-i rajtja a klubok adósságai és a tévéközvetítések körüli viták miatt csúszott. A sajtó szerint 184 millió dollárra rúg a csapatok össztartozása, amelyre megoldást jelenthet, hogy a dél-amerikai ország futballszövetsége (AFA) felmondta a 2014-ben lejáró szerződését korábbi médiapartnerével. Az új megállapodástól a korábbi 70 millió dollár helyett mintegy 130 milliónak megfelelő bevételt remél az AFA, amelynek elnöke, Julio Grondona "új rend" kezdetéről beszélt. Grondona a bajnoki nyitány halasztását bejelentve két hete azt mondta, hogy az adósságcsapda felszámolását célzó első lépések egyikeként emelni kell a televíziós jogdíjakat.

Az őszi pontvadászat, az úgynevezett Apertura pénteki nyitányáról a szövetség végrehajtó bizottsága döntött kedden. „Az Apertura első fordulójának mind a tíz mérkőzése képernyőre kerül, méghozzá ingyenesen, a köztévén nézhetik a futballkedvelők” – közölte Ernesto Cherquis Bialo, az AFA szóvivője.

A bajnoki rajt kitolását amúgy az argentin futballszakszervezet kezdeményezte, nehezményezve, hogy a hét élklubnak - a San Lorenzónak, a River Plate-nek, az Independientének, a Newell'snek, az Huracannak, a Racing Clubnak és a Rosario Centralnak – átszámítva már 10 és fél millió dollárra rúg az adósságállománya. A deficitet az általános gazdasági válság súlyosbította a legnevesebb kluboknál, amelyek döntően a főleg Európába – Angliába, Spanyolországba, Olaszországba és Németországba – irányuló játékoseladásból tartják fenn magukat, ez a folyamat azonban megtorpant a nemzetközi krízis következtében. (MTI)