Sportdiplomáciai csúcstalálkozó lesz Budapesten

2009.10.19. 09:22 Módosítva: 2009.10.19. 09:22

Több neves sportdiplomatával együtt kedden Magyarországra érkezik Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, aki az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia meghívásának tesz eleget. A csúcstalálkozó célja az úgynevezett 6+5-ös szabály nemzetközi jogi hátterének megteremtése.

A svájci sportvezető mellett az MLSZ honlapja szerint a nemzetközi kézilabda, jégkorong és rögbi szövetség irányítója, továbbá 52 európai ország labdarúgó-szövetségének első embere, valamint az Európai Unió és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) több magas rangú képviselője is részt vesz minden idők egyik legnagyobb jelentőségű hazai sportdiplomáciai eseményén.

A másfél napos program kedd délután a felcsúti futballakadémián kezdődik, melynek során a névadó Puskás Ferenccel kapcsolatban Blatter fontos bejelentés tesz, mely méltó emléket állít a világfutball legendás alakjának. A vendégek a vidéki látogatás után 19 órától a Kempinski Hotelben fogadáson vesznek részt, majd a Puskás Ferenc Stadionban 20:45 órától megtekintik a Debrecen soron következő, Fiorentina elleni Bajnokok Ligája-találkozóját.

Másnap 9 és 13 óra között a Parlamentben lesz a konferencia, majd az ebédszünetet követően 14:30 órától a FIFA-tagszervezeteinek konferenciájával folytatódik a tárgyalássorozat. Végül 16 órától nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak.

A FIFA és a NOB egy-egy delegáltjának részvételével már szeptemberben lezajlott egy előzetes találkozó a Bánki Erik vezette sport- és turisztikai bizottsággal, amelynek témája az európai labdarúgás fejlesztése, azon belül is az úgynevezett 6+5-ös - az MLSZ által is támogatott - szabály bevezetése volt. Blatter azt javasolja, hogy a kontinens klubcsapataiban csak öt idegenlégiós szerepelhessen hat olyan futballista mellett, aki jogosult az adott ország válogatottjában is pályára lépni. (MTI)  • Tippek
  • Bankszámla