Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Városi rangadó jön a spanyol futballbajnokságban

2009.11.06. 11:57

Madrid két csapatának, a Realnak és az Atléticónak az összecsapása kínálja a legizgalmasabb 90 percet a spanyol labdarúgó-bajnokság e hétvégi programjában. Túl a presztízsszemponton a szombati városi rangadó tétje a vendég királyi gárda számára a tapadás a listavezető és címvédő FC Barcelonára, amely 9 forduló után 1 pontos előnnyel áll a tabella élén. Az Atlético pedig teljes siker esetén megkezdhetné a felkapaszkodást a 20 csapatos Primera División hátsó régiójából, ahova a szebb idényeket megélt együttes jelenlegi 18. pozíciójával tartozik. Ráadásul a kisebbik madridi alakulat hosszú ideje adós híveinek a nagy rivális elleni győzelemmel a Vicente Calderón Stadionban, ahol éppen egy évtizede tudott utoljára nyerni. Az 1999-es 3-1-et két döntetlen mellett 6 vereség – benne egy 0-4, és két 0-3-as Atlético-kudarc – követte. Tavaly a Real 2-1-es diadal birtokában távozott vetélytársa otthonából.

A vendégek keretéből ezúttal is hiányzik a bokasérülésével szeptember vége óta bajlódó portugál extraklasszis, Cristiano Ronaldo, míg az Atléticónál minden fontos játékos – így a két fő gólfelelős, az argentin Sergio Agüero és az uruguayi Diego Forlán is – bevetésre készen áll. Az Atlético önbizalmát erősítheti, hogy a hétközi Bajnokok Ligája-mérkőzésen 2-2-re végeztek a végső BL-elsőségre is képesnek ítélt angol Chelsea-vel, igaz, a Realnak sincs oka szégyenkezni az olasz AC Milannal idegenben játszott 1-1 miatt.Nem csupán a formális logika alapján feltételezhető, hogy egy harmadik "iksszel", vagyis az egymás elleni bajnoki döntetlennel beérné mindkét gárda.

A Barcelona – amely a szerdai BL-próbán 0-0-t játszott az orosz Rubin Kazanynál vizitálva – ezúttal könnyebb ellenféllel, a jelenleg ötödik Real Mallorcával játszik. A harmadik helyét hasonlóképpen csak teljes erőbedobás mellett, hatékony futballal őrizheti meg az FC Sevilla, amely a fordulót záró vasárnap esti meccsen a katasztrofális szezonkezdet után lassan magához térő, jelenleg 13. Villarrealt látja vendégül.

A Vadócz Krisztiánt is foglalkoztató, 10. Osasuna, amely legutóbb a magyar válogatott játékos nélkül végzett 1-1-re a Barcával, ezúttal a 15. helyen álló Almeríához látogat.