Viola
-6 °C
-2 °C

A Pohang Steelers nyerte az ázsiai futball BL-t

2009.11.07. 13:57

1967-ben, Ázsiai Klubcsapatok Bajnoksága néven indult a sorozat és az első négy kiírásból háromszor – az azóta már az európai zónához tartozó – izraeli bajnok nyert. 1973 és 1985 között nem rendezték meg a viadalt, 2004-től működik jelen formájában, vagyis a kontinens 14 legerősebb bajnoksága indíthat csapatokat.

A Pohang Steelers 1997-ben és 1998-ban lett korábban első, egyedüli ázsiai csapatként nyerte el harmadszor is trófeát. A sorozatban 12 meccset vívott és csak egyetlen vereséget szenvedett, az üzbég Bunyudkor Taskent otthonában, a negyeddöntőből csak hosszabbítás után jutott tovább.

A fináléban a szaúdi Al-Ittihad csapatát győzte le. A tokiói döntőben, a második félidőben a dél-koreai No Bjun Jun szabadrúgásból szerzett vezetést. Kilenc perc múlva a jobbhátvéd Kim Hjung Il góljával már 2-0-ra vezetett a dél-koreai csapat, a 74. percben a szaúdi Mohammed Nur szépített. Érdekesség, hogy mindkét csapat kispadján dél-amerikai szakember ült. A Pohangot a brazil Sérgio Farios irányított, míg az Al-Ittihadot az argentin Gabríel Calderón. A Pohang Steelers három ázsiai BL-címe mellett négyszeres dél-koreai bajnok, kétszeres ázsiai Szuperkupa-győztes.