Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Tizenötezer rendőr áll készenlétben Szudánban

2009.11.17. 14:02

Nagy erőkkel készülnek a szudáni házigazdák Algéria és Egyiptom labdarúgó-válogatottjának szerdán esedékes világbajnoki pótselejtezőjére.

A két együttes szombati, kairói összecsapása kapcsán kialakult helyzet miatt igencsak feszült hangulatúnak ígérkező találkozót szükség esetén 15 ezer rendőr biztosítja. A szervezők 48 repülőgépet várnak Algériából és 18-at Egyiptomból, de utóbbiból, az északi szomszédtól busszal is érkeznek majd mintegy kétezren.

Az afrikai C csoport első helyéről döntő, hétvégi mérkőzés előtt megdobálták a Kairóba érkező algériaiak buszát, több játékos megsérült, majd a találkozót követően utcai zavargások törtek ki, melyekben 12 hazai és 20 vendégszurkoló megsérült. Ennek nyomán Algériában valóságos hisztéria tört ki. Az országban egymást érték a bojkottfelhívások az egyiptomi termékekre és tévésorozatokra, az ott dolgozó egyiptomiakat pedig különböző atrocitások érték.

A mérkőzés 2-0-ás eredménnyel zárult, ami azt jelentette, hogy az élen holtverseny alakult ki, vagyis szükségessé vált a pótselejtező az előzőleg kisorsolt szudáni Omdurmanban. A másik semleges helyszín Tunézia lett volna. A Nílus nyugati partján, a főváros Kartúmmal szemközt fekvő Omdurman stadionjába 41 ezer szurkoló fér, de a szervezők csak 35 ezret engednek be. A két érintett válogatottat kilenc-kilencezer drukker buzdíthatja az arénában.