Judit
3 °C
7 °C

Thierry Henry sokat veszíthet népszerűségéből

2009.11.23. 15:03

Az interneten terjedő fotómontázsok bizonyítják, hogy a világhálón a csaló szimbólumává avanzsált Thierry Henry – aki kézzel tette maga elé a labdát a francia válogatott vb-részvételt érő, írek elleni gólja előtt – nem tudja többé imázsát befolyásolni, s ez reklámértéke zuhanását jelentheti. A francia labdarúgó-válogatott csapatkapitánya számos nagy márka reklámarca Franciaországban és külföldön egyaránt, jelenleg ő a legjobban fizetett francia sportoló. Tavalyi 17,7 millió eurós jövedelmének fele, 8,8 millió euró a reklámszerződéseiből származott. A France 2 közszolgálati televízióban megszólalt szakértő szerint a csalás nagyon sokba kerülhet Henrynek. Gilles Dumas, a Sportlab sportmarketing cég vezetője úgy véli: elsősorban külföldön esett folt a játékos imázsán.

Henryt mindig is egynek kezelték a szponzorok a többi játékos közül, de nemzetközi hírneve miatt nagyon jól eladható reklámarc lett az utóbbi időkben, elsősorban Nagy-Britanniában. Ugyanakkor a szponzorok körében rossz híre van, mert szokása egy jobb ajánlatért otthagyni korábbi támogatóit. Így ment el a Cocától a Pepsihez, a Nike-tól a Reebokhoz, a videójátékok területén pedig az Electronic Arts-tól a Konamihoz.

A szakértő szerint a közeljövőben új szerződésekre nem nagyon számíthat Henry. A kezezés miatt azonban feltehetően nem lehet vele reklámszerződést bontani, de a szponzorok már azon gondolkodnak, hogyan lehet őt mostantól másképp használni. A komoly kommunikációval dolgozó márkák nehéz helyzetbe kerültek, de a humornak nagyobb teret engedő Reebok és a Pepsi elképzelhető, hogy majd megpróbálja kihasználni Henry megromlott imázsát. A szakember ötletként ajánlja, hogy egy reklámban Tony Parker kosarazni tanítsa az ír mezt viselő Henryt.

A francia csapatkapitány a L’Équipe című sportlapban hétfőn megjelent interjúban elárulta, hogy megfordult a fejében az is, hogy befejezi nemzetközi karrierjét: „Pénteken amikor túl messzire mentek a dolgok, nagyon kiborultam. Gondolkodtam. Volt min gondolkodni. De mindazok ellenére, ami történt, amiatt, hogy elhagyatottnak éreztem magam, nem fogom elhagyni az országomat” – mondta a labdarúgó. Thierry Henry azt állítja, hogy az elmúlt napokban az volt a legnehezebb, hogy néhány sportolón (David Beckham, Tony Parker, Zinédine Zidane) és a családtagjain kívül – akiknek köszöni, hogy mellette voltak – mindenki magára hagyta, és nagyon egyedül érezte magát. Egyetlen hibájának azt tartja, hogy az írek elleni mérkőzésen a kezezést követően Gallas gólját örömmámorral fogadta. „Szememre vethetik a kirobbanást. Nem kellett volna ezt tennem. De őszintén, ez ösztönös volt. Igen, ezt sajnálom” – mondta Henry.