Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

A franciáknak nem tetszik a vb-kiemelés

2009.12.02. 16:38

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szerdán elkészítette a jövő évi, dél-afrikai világbajnokság csoportbeosztásának kiemelési rendjét. A részvételt az írek elleni pótselejtezőn - szabálytalan góllal - kiharcoló, 1998-ban vb-győztes franciák ezúttal nem kaptak helyet az első nyolc csapat között, ahova két dél-amerikai együttesen és a házigazda dél-afrikaiakon kívül öt európai válogatott, köztük természetesen a címvédő olasz került.

Az ügyben több francia szakember is megszólalt. Michel Hidalgo korábbi szövetségi kapitány szerint a csapat jóval előkelőbb helyet érdemelt volna: „Az utóbbi tíz esztendő eredményei önmagukért beszélnek” – mondta Hidalgo, aki három vb-n (1978, 1982, 1986) irányította a csapatot – Csodálom, hogy az angolok viszont milyen előkelő besorolást kaptak, noha csak a klubcsapataik villognak. Ráadásul ezekben a gárdákban csupa külföldi játszik.”

„A legutóbbi világbajnokságon döntős volt az együttes. Nem szép dolog, hogy két nappal a sorsolás előtt új szabályokat léptetnek életbe” – picsogott Gervais Martel, a Lens elnöke, a francia liga képviselője.

A második kalapba az ázsiai, valamint az észak- és közép-amerikai zónából kvalifikált együtteseket sorolták, míg a harmadikba az afrikai, illetve a kiemeltek közül kimaradó dél-amerikai alakulatok kerültek. A negyedik kalapba a magyar válogatott selejtezőcsoportját megnyerő Dánia mellett másik három csoportelsőt, valamint a négy pótselejtezőn kijutott nemzeti csapatot - köztük a franciákat - tették.

Kicsit érthetetlen a franciák reagálása, mert szerencsés esetben akár Új-Zéland, Chile és akár a házigazda Dél-Afrika is lehet a csoportellenfelük, innen azért nem egy vállalhatatlan feladat lenne a továbbjutás.