Szilárda
-4 °C
2 °C

A kínai futballelnök belebukott a bundabotrányba

2010.01.22. 12:10

Belebukott a kínai bundabotrányba a honi labdarúgást irányító szervezet vezetője, Nan Jong és egyik helyettese - jelentették be Pekingben pénteken. Nan tavaly év eleje óta töltötte be a sportági hivatal vezetői tisztét, s most rendőrök vitték el, akik sorozatos csalások, bundák ügyében nyomoznak.

Két igazgatóhelyettest, aki a bírói szerződésekért volt felelős a kínai profi bajnokságban, ugyancsak kihallgattak a nyomozók. Közülük az egyiket, Jang Ji-mint a már említett Nan Jong mellett a lényegében sportminisztériumként működő főhivatal (GASC) miniszterhelyettese, Cuj Ta-lin váltotta le.

A közbiztonsági tárca tavaly novemberben közölte először, hogy sportbéli tisztátalanságok miatt négy embert őrizetbe vettek megvesztegetés gyanújával. Decemberben ezeket továbbiak követték, köztük volt a Chengdu Blades klub két volt vezetője is. Az országos akció 2009 márciusában kezdődött, amikor 12 miniszteri szintű hivatal magas szintű bizottságot hozott létre azért, hogy megtisztítsa a korrupciótól a kínai labdarúgást.