Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Békülnének az egyiptomiak az algériaiakkal

2010.01.27. 14:14

Az egyiptomi sajtó az algériaiak elleni csütörtöki Afrika Kupa-elődöntőt megelőzően megbékélésre szólított fel. A lépés magyarázata az, hogy a két futballválogatott novemberi világbajnoki selejtezői idején történt rendbontások miatt megromlott a viszony.

Akkor kisebbfajta futballháború tört ki Egyiptom és Algéria között. A két válogatott azonos ponttal és gólkülönbséggel végzett selejtezőcsoportja élén, ezért rájátszásra került sor semleges helyszínen, Szudánban, ahol az algériaiak nyertek. Az azt megelőző egyiptomi mérkőzés előtt a vendégeket megfélemlítették, buszukat kövekkel dobálták meg, több játékos megsérült. Kairói utcai zavargásokban 12 hazai és 20 vendégszurkolónak esett baja, erre Algériában valóságos hisztéria tört ki: a sajtó mészárlásról, négy halottról és több száz sebesültről írt. Az országban egymást érték a bojkottfelhívások az egyiptomi termékekre és tévésorozatokra.

Ezúttal a buzdító jellegű, fűtött hangulatú írások helyett többnyire visszafogott beharangozók jelentek meg, a Róz el-Júszef című hetilap például a csütörtöki találkozót testvérek közötti mérkőzésnek és korántsem sem a labda körüli háborúnak minősítette.

Az al-Ahram ezt írja: „Sportszerű összecsapást szeretnénk, amely a két ország, illetve a szurkolók megbékélésének első állomása lehet”.

Az al-Csuruk úgy véli, a csütörtöki „ritka és váratlan alkalom arra, hogy rendbehozzuk, amit elrontottunk”. A lap arra buzdítja a játékosokat, hogy a mérkőzés előtt öleljék meg egymást a barátság jeleként, a sajtót pedig arra, hogy tanúsítson önmérsékletet. „Arról álmodom, hogy a két elnök, Hoszni Mubarak és Abdel-Azíz Buteflika ott lesz a mérkőzésen, egymás mellett ül majd, üdvözli a két csapatot és gratulál a győztesnek” - folytatja az újság vezércikkének szerzője.