Erzsébet
1 °C
4 °C

Algériai szurkolók randalíroztak Franciaországban

2010.01.29. 16:48

Algériai szurkolók csaptak össze pénteken hajnalban a francia rendőrökkel Marseille-ben, miután csapatuk csütörtökön este 4-0-ra kikapott Egyiptomtól az Angolában zajló labdarúgó Afrika Kupa elődöntőjében. A randalírozó drukkerek kövekkel és palackokkal dobálták meg a rendfenntartókat, akik könnygázt vetettek be a tömeg megfékezése érdekében.

A helyi média jelentései szerint Toulouse-ban, Lyonban és Párizsban is történtek rendbontások, a szurkolók autókat gyújtottak fel, s a fővárosban egy egyiptomiak által vezetett kulturális központot is feldúltak. Franciaországban hozzávetőlegesen 900 ezer algériai él, közülük sokan kettős állampolgárok.

Az egyiptomi és az algériai drukkerek között tavaly novemberben, a világbajnoki selejtezők kapcsán már volt összetűzés, akkor kisebbfajta futballháború tört ki a két ország között. A két válogatott azonos ponttal és gólkülönbséggel végzett selejtezőcsoportja élén, ezért rájátszásra került sor semleges helyszínen, Szudánban, ahol az algériaiak nyertek. Az azt megelőző egyiptomi mérkőzés előtt a vendégeket megfélemlítették, buszukat kövekkel dobálták meg, több játékos megsérült. Kairói utcai zavargásokban 12 hazai és 20 vendégszurkolónak esett baja, erre Algériában valóságos hisztéria tört ki: a sajtó "mészárlásról", négy halottról és több száz sebesültről írt. Az országban egymást érték a bojkottfelhívások az egyiptomi termékekre és tévésorozatokra.