Zoltán
-4 °C
9 °C

Bajban a brazil futball-vb szervezői

2010.06.10. 11:15

Jelentős késésben vannak a 2014-es labdarúgó-világbajnokság brazil szervezői, a legtöbb bírálatot kapott Sao Paulo akár ki is maradhat a helyszínek közül.

„A városvezetésnek hétfőig kell bemutatnia a pénzügyi garanciáikat a Morumbi Stadion felújításának ötödik verziójára, amelyet már a nemzetközi szövetség is elfogadott” - jelentette be csütörtökön a dél-afrikai vb-re készülő csapat johannesburgi edzőtáborában Rodrigo Paiva szóvivő.

Brazil sajtóértesülések szerint azonban a Sao Pauló-i szervezők csökkentett költségvetésben gondolkoznak, ráadásul a nyitóünnepségtől is elállnának, ebben az esetben pedig a 11 milliós metropolisz akár ki is eshet a 12 vb-rendező város közül. Az eddigi négy renoválási tervezetet a FIFA rendre visszadobta, és Jerome Valcke főtitkár már májusban elítélően nyilatkozott az ottani körülményekről:

„A brazilok nem a megfelelő úton járnak. Hihetetlen késésben vannak nemcsak a Morumbi és a riói Maracana Stadionok felújításával, hanem a többi arénával is.”

A renoválási munkálatoknak eredetileg március 1-jén kellett volna megkezdődniük, a végső határidő pedig május 3. volt. Ricardo Teixeira szövetségi elnök és Orlando Silva sportminiszter többször bírálta már a lebonyolító városok hanyag vezetését, mivel igencsak szorít az idő: a FIFA a 12-ből öt stadiont már használni kíván a főpróbának számító, 2013-as Konföderációs Kupán. Az építkezéseknek így legkésőbb 2012. december 31-én be kellene fejeződniük.