Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Őrizetbe vettek 19 genovai rendbontót a szerb határon

2010.10.14. 13:22

A szerb hatóságok őrizetbe vettek az Olaszország-Szerbia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőről hazatérő 19 futballszurkolót - jelentette csütörtökön a szerb közszolgálati tv (RTS). Azzal gyanúsítják őket, hogy részt vettek abban a lelátói rendbontásban, amely miatt félbeszakadt a kedd esti genovai találkozó.

A szerb rendőrség szerdán jelentős erőket vezényelt a horvát-szerb és a magyar-szerb határra, és alapos ellenőrzésnek vetették alá az olasz kikötővárosból hazafelé tartó, belépésre jelentkező szurkolókat. A szigorú ellenőrzésen 11-en akadtak fönn Batajnicánál, a horvát határon, és nyolcan Röszkénél, a horgosi határátkelőn. Kedd este a Luigi Ferraris Stadionban a szerb szurkolók közé vegyült huligánok égő fáklyákat hajigáltak a pályára, és megpróbálták áttörni a vendégtábort a hazai közönségtől elválasztó műanyag falat. A mérkőzés lefújása után a szerb huligánok a stadionon kívül összecsaptak a rendőrséggel, 16 ember megsérült.

A randalírozók közül 17 embert, köztük a huligánok vezetőjét, Ivan Bogdanovot - a legnépszerűbb szerbiai futballklub, a Crvena zvezda egyik szurkolói csoportjának 30 éves vezetőjét - Olaszországban tartják őrizetben. Szerb illetékesek szerint várhatóan kiutasítják őket Olaszországból. Hazatérésük után Szerbiában büntetőeljárást indítanak ellenük. Társai közül kettőt máris elítéltek szerdán - egyikük egy év, másikuk három hónap szabadságvesztést kapott.

Szerda este Borisz Tadics államfő telefonon felhívta Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt, és sajnálatát fejezte ki a genovai botrány miatt. Berlusconi hangsúlyozta, hogy a történtek nem befolyásolják a két ország baráti kapcsolatát.