Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Három év három hónap börtön a szerb futballhuligánnak

2011.03.08. 14:42

Három év három hónap letöltendő börtönbüntetést kapott az a szerb futballhuligán, aki a randalírozók vezére volt a tavaly októberi, genovai olasz-szerb Európa-bajnoki selejtezőn. A 29 esztendős Ivan Bogdanov a meccs során fekete maszkban felmászott a pályát elválasztó kerítésre, drótvágóval szabdalta azt, pirotechnikai eszközöket dobált a pályára, és a többieket is hasonló akciókra bíztatta. A találkozó óta szintén előzetes letartóztatásban lévő három társát két és fél-hároméves szabadságvesztéssel sújtották.

Februárban négy szerb garázdát öt évre kitiltottak Olaszország területéről. A 24 és 30 év közötti férfiakat eredetileg 22, illetve 24 hónapos börtönnel sújtotta volna a helyi bíróság, de kérésükre a bíró végül beleegyezett abba, hogy öt évre szóló kitoloncolásra váltsák a büntetést.

Az október 12-i meccs hat perc után félbeszakadt, miután a vendégek drukkerei petárdákat és görögtüzeket dobáltak be a pályára. A szurkolók már napközben összecsaptak a rendőrökkel, és saját csapatuk buszát is megtámadták. A rendbontásban 16 ember megsérült, a polgármesteri hivatal legalább 80 ezer euróra becsülte a városban keletkezett károkat. A találkozóért járó három pontot 3-0-s végeredménnyel az olaszok kapták, s az európai szövetség fegyelmi bizottságának döntése alapján a szerbek zárt kapuk mögött kötelesek megrendezni a következő - az északírek elleni, március 25-i - hazai tétmérkőzésüket.