Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Megint balhéztak a szerb futballhuligánok

2011.03.30. 16:15

Több mint 70 szurkolót vett őrizetbe a tallinni rendőrség kedden este az Észtország-Szerbia (1-1) labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn bekövetkezett rendbontás nyomán. A hatóság szerdán bejelentette, hogy a 73 letartóztatott drukker többsége szerb, ugyanakkor van köztük orosz állampolgár, illetve orosz származású észt is.

A szerb szurkolók tavaly október 12-én, az olaszok elleni selejtezőn pirotechnikai eszközöket dobáltak be a pályára, a játékvezető pedig a futballisták testi épségének megóvása érdekében félbeszakította a találkozót. A drukkerek akkor már a mérkőzés előtt összecsaptak a rendőrökkel, és saját csapatuk buszát is megdobálták. A rendbontásban 16 ember megsérült, a polgármesteri hivatal legalább 80 ezer euróra (22,4 millió forint) becsülte a károkat.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága október 29-én úgy határozott, hogy 3-0-s gólkülönbséggel az olaszoknak ítéli a győzelemért járó három pontot, a szerb szövetséget pedig 120 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta. Az UEFA akkori döntésének értelmében a szerb válogatottnak egy hazai tétmérkőzést zárt kapuk mögött kellett lejátszania, ezen kívül még egy találkozóra vonatkozóan hasonló büntetést kapott, két évre felfüggesztve. A szerbek most attól tartanak, hogy a keddi rendbontás nyomán érvénybe lép az októberben felfüggesztett szankció.

Lengyelországban is egyre nagyobbak a gondok. Rosszat tesz a lengyelek megítélésének, hogy huligánokkal kapcsolatos botrányok kísérik a 2012-es, ukránokkal közös labdarúgó Európa-bajnokság előtti évet. Ezt Martin Kallen, a kontinentális szövetségtől (UEFA) kirendelt, a torna lengyelországi ügyekért felelős igazgatója jelentette ki szerdán. Azok után emelete fel a hangját, hogy múlt pénteken a lengyel válogatott litvániai vendégjátéka alkalmával vendégszurkolók randalíroztak Kaunasban.

Szerinte semmi más nem árt ennyire a lengyel futball imázsának, mint az ilyen jellegű erőszakos cselekmények. A könnygázt is bevető litván rendőrség több mint hatvan, palackokat, köveket dobáló lengyel drukkert vett őrizetbe. A huligánok cselekedetét a lengyel kormány is elítélte.  • Vennék
  • Hírek