Szabina
-2 °C
15 °C

Kirúgták Louis van Gaalt a Bayerntől

2011.04.10. 13:10 Módosítva: 2011.04.10. 13:10

Azonnali hatállyal menesztették a Bayern München labdarúgócsapatának holland edzőjét, Louis van Gaalt - értesült vasárnap a Süddeutsche Zeitung című lap és a Kicker sportmagazin, majd a hírt a klub hivatalosan is megerősítette.

A Bayern vezetősége vasárnapra virradó éjjel tartott válságülésen hozta meg az 59 éves tréner menesztésével kapcsolatos döntést, azt követően, hogy a müncheniek a hétvégi Bundesliga-fordulóban a Nürnberg ellen csak 1-1-et értek el, és a negyedik helyre csúsztak vissza a tabellán.

Ezzel pedig - öt fordulóval a szezonvég előtt - veszélybe került az a minimális cél is, hogy a csapat legalább a harmadik helyet megszerezve ott legyen a Bajnokok Ligája következő kiírásában. Ha a Bayern nem lesz dobogós, akkor csupán Európa Ligában indulhat. A Német Kupából és a BL-ből már kiesett a csapat.

Louis van Gaal 2009 júliusában vette át a Bayern vezetését. A csapattal első szezonjában bajnokságot nyert, és a Német Kupát is megszerezte, a Bajnokok Ligájában pedig a döntőig menetelt. A folytatás azonban jóval rosszabbul sikerült, a müncheniek már az ősszel leszakadtak az élbolytól, és a hátrányt valójában azóta sem sikerült ledolgozniuk.

Ráadásul az arrogáns és öntörvényű holland mester és a klubvezetés viszonya jelentősen megromlott. Van Gaal sokat vitázott a Bayern főigazgazójával, Uli Hoeness-szel is. Hoeness nem egyszer panaszkodott amiatt, hogy nehéz az edzővel szót érteni, mert senkinek a tanácsát nem fogadja el. Értesülések szerint a játékosok jelentős része is elpártolt a trénertől, akit az idei rossz szereplés miatt a szurkolók is támadták

Az már biztos volt, hogy van Gaal nyáron távozik a klubtól, és nem tölti ki korábbi, a 2011/12-es szezon végéig szóló szerződését. Hivatalos volt az is, hogy Van Gaalt a kispadon a klubnál az elmúlt években már többször is edzősködő Jupp Heynckes váltja fel. Az azonnali felmondás azonban mindenképpen meglepetés, és arra utal, hogy a klubvezetés számára betelt a pohár. A Kicker főszerkesztője, Rainer Holzschuh szerint ugyanakkor arra is, hogy a Bayern immár a holland tréner nélkül tesz még egy utolsó kísérletet a Bajnokok Ligájában való szereplést biztosító harmadik hely megszerzésére.

A bajnokság hátra lévő mérkőzésein a két eddigi segédedző, Andries Jonker és Hermann Gerland irányítja a csapatot.