A Jobbik-feljelentés a Bozsik Stadion ügyében

2011.07.05. 15:26

Feljelentést tesz a Jobbik ismeretlen tettesek ellen a rendőrségen kedden, mert szerintük a kispesti Bozsik Stadion magánosítása ügyében felvetődik a csalás, valamint a hűtlen és hanyag kezelés gyanúja.

Staudt Gábor, a párt budapesti elnöke sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte, ahogy a XIX. kerületi önkormányzat ingyen odaajándékozta a több száz milliós létesítményt egy magáncégnek. A jobbikos politikus szerint az eset tipikus példa az átláthatatlan, korrupciógyanús vagyonátruházásra, amelyben a kapó fél semmi komoly kötelezettséget nem vállal.

A budapesti pártelnök ismertette: a Kincstári Vagyonigazgatóság 2007. június 18-án a XIX. kerület tulajdonába adta a sportlétesítményt, az önkormányzat pedig november 26-án ingyen átadta a Magyar Futball Akadémia Kft.-nek. Hozzátette: ezt a szerződést 2010. március 30-án felbontották a felek, majd az önkormányzat ugyanezen a napon újrakötötte a szerződést a kísértetiesen hasonló nevű MFA Nonprofit Kft.-vel, amely alig egy hónappal azelőtt jött létre. Staudt Gábor azt mondta: mindkét társaság mögött a Hemingway-csoport áll.

A politikus szerint az adócsalás gyanúja is felvetődik az újrakötés kapcsán, mivel információi szerint az adóhatóságnál az állami vagyonként 92 millió forint nettó értéken nyilvántartott stadion az akkori értékbecslés alapján több száz milliós értéket mutatott, ami után be kellett volna fizetni az illetéket. A politikus jelezte, szeretnék, ha a vagyonátruházás semmis lenne, ez ügyben később a legfőbb ügyészhez fordulnak.

Kispesti reakció a Jobbik vádjaira

Mindazok, akik a Jobbikéhoz hasonló feljelentéseket tesznek, azok nemcsak a magyar sport, nemcsak Kispest, hanem Puskás Ferenc klubjának az ellenségei is - jelentette ki Gajda Péter kispesti polgármester (MSZP) kedden az MTI-nek arra reagálva, hogy a Jobbik feljelentést tesz a Bozsik Stadion magánosításának ügyében.

A polgármester még annyit mondott: az önkormányzat képviselő-testülete mindig és minden esetben a vonatkozó jogszabályok betartásával hozta meg a döntéseit.

A jobbikos politikus sajtótájékoztatója után a Budapest Honvéd FC és a Magyar Futball Akadémia közleményt küldött az MTI-nek. Azt írják: tudomásukra jutott, hogy a Jobbik feljelentést tett azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Futball Akadémiát üzemeltető nonprofit kft. a megalapítását követően, 2007-ben sportcélú használatra térítésmentesen megkapta közvetve a magyar államtól, és közvetlenül a kispesti önkormányzattól a Bozsik Stadion tulajdonjogát.

„Az akkor romokban heverő és használaton kívüli kispesti stadion adott és ad otthont a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának, a Magyar Futball Akadémiának és a sok száz sportolni vágyó kispesti labdarúgó-palántának” - olvasható a közleményben.

Szerintük a fent említett tranzakció tisztességes, mindenki által vállalható döntés volt, amely biztosította a Budapest Honvéd FC fennmaradását, és milliárdos fejlesztéseket hozott a Bozsik Stadionba új épületek építésével, valamint a régiek és a stadion renoválásával. A szerződés értelmében a stadion kizárólag sportcélra használható, nem elidegeníthető, és egyértelműen a közösség érdekeit szolgálja.

A közleményben az áll: "a stadionból és annak használatából egyértelműen a kiadások és nem a bevételek dominálnak, és a tranzakciót még a legnagyobb jóindulattal sem lehet máshogy, mint pozitívan megítélni. A tranzakció idején mind a Fidesz, mind az MSZP támogatásáról biztosította a Budapest Honvéd csapatát, és pozitívan ítélte meg a történteket."

A Budapest Honvéd FC és a Magyar Futball Akadémia mélyen elítéli "ezt a kisstílű, helyi politikai érdekeket szolgáló feljelentést, amely már a puszta létezésével is komoly károkat okozhat a kispesti és a magyar labdarúgásnak" - írják.  • Hírek
  • Csok