Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Japán nyerte a női foci-vb-t

2011.07.18. 00:22

A japán válogatott a Németországban rendezett női labdarúgó-világbajnokságon a döntőben tizenegyesrúgásokkal legyőzte az Egyesült Államokat.

Az amerikaiak végigtámadták az első félidőt, a szünet után vezetéshez jutottak, de Japánnak sikerült kiegyenlítenie. A hosszabbításban ismét a korábbi kétszeres világbajnok került előnybe, ám a japánok három perccel a lefújás előtt ismét betaláltak.

A büntetőknél az amerikaiak az első három lövést elrontották, ez döntő volt.

Japán válogatottja - amely először 1995-ben vett részt vb-n - a németországi rendezvény legnagyobb meglepetése volt. A szigetország csapata feledhetetlen játékával nem csak a tornát nyerte meg, de a nem hivatalos szimpátialistán is az első helyen végzett. A japánok küzdeni akarása, csupa szív játéka, rendkívüli technikai felkészültsége, fegyelmezettsége bámulatra méltó alázattal és szerénységgel párosult, így nem véletlenül vívta ki a szurkolók elismerését. A német közönség minden egyes alkalommal felállva ünnepelte a japánokat, akik szinte egyetlen egyszer sem mulasztották el, hogy hatalmas transzparensen mondjanak köszönetet a márciusi földrengés, a szökőár és az atomkatasztrófa áldozatainak nyújtott nemzetközi támogatásért.

A japán lányok - akik közül többen az atomkatasztrófa által sújtott Fukusima körzetéből jöttek - kezdetektől fogva hangsúlyozták, hogy éremre törnek, mert az otthoniakkal egy időre így akarják feledtetni a drámai eseményeket. És tervüket még túl is teljesítették, mert ők maguk is elismerték, hogy az első helyben nem reménykedtek.

Az első kommentárok szerint a japánok átírták a női labdarúgás eddigi történelmét, győzelmükre ugyanis szinte senki nem számított. Mint ahogy arra sem, hogy a korábbi nagyok - köztük elsősorban Németország és Brazília - már a legjobb négy közé sem jutnak be. De általános volt az a vélemény: a torna győztese Japán válogatottja mellett maga a női labdarúgás.

Japán-Egyesült Államok 3-1 (2-2, 1-1, 0-0) - tizenegyesrúgásokkal
Gól: Morgan (69.), Wambach (104.), illetve 1:1 Mijama (81.), Szava (117.)