Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szombaton sorsolják a 2014-es futball-vb selejtezőit

2011.07.29. 11:54

A valaha volt legtöbb, összesen 203 labdarúgó-válogatott küzd/küzdött a selejtezők során azért, hogy kiharcolja a részvételt a 2014-es brazíliai világbajnokságon. A selejtezőcsoportokat szombaton - közép-európai idő szerint - 20 órakor, Rio de Janeiróban sorsolják ki, Magyarország a harmadik kalapban kapott helyet.

Néhány kontinensen már elkezdődtek a selejtezők, s vannak olyan együttesek, amelyek már kiestek, Dél-Amerikában ráadásul nem sorsolnak, így a szombati eseményen összesen 166 nemzeti válogatott lesz érdekelt.

A vb-n összesen 32 válogatott szerepel majd, az egyetlen biztos résztvevő a rendező jogán Brazília válogatottja. A fennmaradó 31 helyért hat kontinens együttesei harcolnak majd a hivatalosan 2012. szeptember 7-én rajtoló selejtezőkben.

Európában 53 csapat közül kerül ki az a 13, amely ott lehet a brazíliai vb-n. A válogatottakat a világranglistás helyezésük alapján hat kalapba sorolják, Magyarország a 3-as kalapba került, ami azt jelenti, hogy elvben két erősebb ellenfelet kaphat. A szombati sorsoláson nyolc hatcsapatos és egy ötcsapatos selejtezőcsoport alakul ki, a csoportok győztesei egyenes ágon kijutnak a vb-re, a fennmaradó négy helyért pedig a nyolc legjobb második kétfordulós rájátszásban küzd majd meg.

Afrikában 52 nemzeti csapat vesz részt a selejtezőn, s végül öt gárda lehet ott a brazíliai vb-n. Két forduló után a 10 legjobb együttes között oda-visszavágós párharcok döntenek.

Ázsiában már megkezdődött a selejtező, összesen 43 ország harcol a 4,5 rendelkezésre álló helyért. A világranglista alapján a legjobb öt csapat csak a harmadik körben kapcsolódik be, a többi 38 gárda közül két forduló után 15 marad. A 3. fordulóban a 20 együttest öt négycsapatos csoportba osztják, s a csoportok első két helyezettjei kerülnek a negyedik körbe. Ezt a 10 alakulatot két ötcsapatos csoportba sorsolják, az elsők és a másodikak egyenes ágon jutnak a vb-re, míg a két harmadik előbb egymással, majd a győztes az óceániai selejtezőből idekerült gárdával küzd meg a vb-szereplésért.

Észak- és Közép-Amerikában, valamint a Karibi-térségben 35 csapat versenyez 3,5 helyért. Hat együttes kiemeltként csak a harmadik selejtezőkörben kapcsolódik be, a fennmaradó 29 gárdából két forduló után hat jut tovább. A 3. körben a 12 alakulatot három négycsapatos csoportba osztják, az elsők és a másodikak jutnak tovább, s újra játszanak egymás ellen egy hatcsapatos csoportban. Innen az első három egyenes ágon kijut a vb-re, a negyedik helyezett pedig a dél-amerikai selejtezőből idejutott csapat ellen, oda-visszavágós párharcban küzd meg a vb-indulásért.

Dél-Amerikában kilenc együttes selejtez, a kontinens 4,5 helyet kap a vb-n. Brazília rendezőként nem selejtez, a kilenc válogatott egy csoportban szerepel, mindegyik csapat játszik mindegyik ellen, az első négy helyezett kijut a vb-re, az ötödik pótselejtezőt játszik az Észak- és Közép-Amerikából érkező riválisa ellen.

Óceániából 11 csapat érdekelt a selejtezőben, a kontinens azonban úgy kap vb-helyet, hogy az az egyetlen válogatott, amely megnyeri a selejtezőt, még pótselejtezőt játszik az ázsiai kontinensről érkező ellenfelével.