Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

A hollandok a törököket tartják riválisnak a vb-selejtezőn

2011.07.31. 10:49

A szombati, világbajnoki selejtezősorsolás után Bert van Marwijk, a holland labdarúgó-válogatott szakvezetője úgy véli: Törökország lehet a legnagyobb riválisuk a magyarokat is magában foglaló, D csoportban.

"A csoportunkba három nagy futballnemzet is bekerült, Románia, Magyarország és Törökország. Azt hiszem, közülük jelenleg a törökök a legmagasabban jegyzettek, ők lesznek a legnehezebb ellenfelek. A közelmúltban játszottunk velük egy barátságos meccset, s ugyan 1-0-ra nyertünk, de nagyon kemény mérkőzés volt" - nyilatkozta a szakember.

A törököket irányító holland Guus Hiddink magabiztosan tekint a küzdelmek elé. "Bízom magunkban. A csapatunk a megújulás fázisában van, s egy év múlva már tapasztaltabb lesz, mint most. Akkor már képesek leszünk arra, hogy a hollandokkal megharcoljunk az első helyért."

"Azt nem mondhatjuk, hogy álomcsoport a miénk, de úgy érzem, kerülhettünk volna rosszabba is - mondta az mlsz.hu-n Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. - A sorsolás már adott, ezt el kell fogadnunk, és ez alapján kell tervezni a jövőt. A csoportból Hollandia a legesélyesebb az első hely megszerzésére, a második helyért viszont nagy verseny lesz a török, a román és a magyar válogatott között. Az utóbbi évek eredményei alapján úgy vélem, van esélyünk a második hely megszerzésére. Az ellenfelek közül a hollandokat ismerjük a legjobban, a többieket pedig a későbbiekben igyekszünk minél jobban feltérképezni. Először az Európa-bajnoki selejtezőket szeretnénk sikerrel zárni, de a barátságos mérkőzéseket már a vb-selejtezőkre való felkészülés jegyében kötjük le. Beszéltünk Lothar Mattheuusszal, ő jelezte, hogy együttese, Bulgária szívesen játszana ellenünk, ami számunkra is kedvező lenne, hiszen a román és a török válogatott elleni felkészülést is jól szolgálná ez a találkozó."

A legfrissebb FIFA-világranglistán 47. magyarok ellenfele a holland (2.), a török (24.) és a román (53.) csapat mellett az észt (79.) és az andorrai (203.) együttes lesz a 2014-es, brazíliai vb selejtezői során.

Az 53 európai együttest nyolc hat- és egy ötcsapatos selejtezőcsoportra osztották. A csoportok győztesei egyenes ágon kijutnak a vb-re, a fennmaradó négy helyért pedig a nyolc legjobb második rájátszásban küzd majd meg. A selejtezők hivatalosan 2012. szeptember 7-én rajtolnak.

Budapesten készülhet el a menetrend

Augusztus utolsó hetében, Budapesten rendezhetik meg a  D csoport időpont-egyeztetését.

"Egyelőre az időpont-egyeztetés a legfontosabb feladat a vb-selejtezők kapcsán. Meginvitáltuk a riválisokat Budapestre, a hollandok, az észtek, az andorraiak és a románok már beleegyeztek abba, hogy augusztus utolsó hetében a magyar fővárosban üljünk össze, míg a törökökkel egyelőre nem tudtunk találkozni, de úgy tűnik, mi leszünk az egyeztetés házigazdái" - mondta a Egervári.