Nándor
3 °C
16 °C

2013-ig nem lesznek futballbírókat segítő technikai újítások

2011.10.05. 14:00

Szinte bizonyos, hogy 2013-ig nem vezetik be azokat a technikai újításokat, amelyek jelentős mértékben segítenék a labdarúgó-mérkőzések játékvezetőit.

A sportág szabályalkotó testületének (IFAB) egyik tagja, Alex Horne - aki az angol szövetség főtitkára - szerdán jelezte: késnek a tesztek, megítélése szerint a 2012/13-as idényben nem kerülhet sor a bírósegítő találmányok alkalmazására, és úgy gondolja, erre a 2013/14-es szezonban van reális esély.

Az angol Premier League illetékesei remélték, hogy már 2012 augusztusában előállhatnak a játékvezetők munkáját nagyban megkönnyítő eszközökkel.

A nemzetközi szövetség (FIFA) olyan technikai megoldást keres, amely egy másodpercen belül egyértelműen tájékoztatja a játékvezetőt arról, hogy a labda teljes terjedelmével túljutott-e a gólvonalon vagy sem. A FIFA bízik benne, hogy ilyesféle rendszer a 2014-es világbajnokságon már alkalmazható.

A játékvezetők technikai támogatása azután került hangsúlyosan előtérbe, hogy a tavaly nyári, dél-afrikai világbajnokságon a meccsek eredményeit döntően befolyásoló hibákat követtek el a bírók, ez pedig világszerte felháborodást váltott ki, s egyúttal megmozgatta a feltalálók fantáziáját is. A tévedések elkerülését szolgáló - s a FIFA által februárban már vizsgált - bírósegítő találmányok egyike a magyar Maruzsi Lászlóé.

Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB tagságának felét - 1913 óta - a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A testület az elmúlt években mindig a technikai újítások bevezetése ellen voksolt.