Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Az UEFA nem engedi vissza a Siont az EL-be

2011.10.07. 09:24

Az Európai Labdarúgó Szövetség arra készül, hogy a svájci Vaud kanton bíróságának elmagyarázza, miért elhibázott az az ítélet, mely szerint vissza kellene venni az Európa Ligába a Siont. "Sportszakmai és sportjogi okok alapján meg fogjuk indokolni, miért nem lehet visszavenni a Siont a sorozatba" - jelentette ki Gianni Infantino, az UEFA főtitkára.

A bíróság szerdán kötelezte arra az UEFA-t, hogy vegye vissza az EL-be Vanczák Vilmos csapatát, pedig a futballszövetség illetékes bizottsága még szeptemberben úgy döntött, hogy - mivel a klub tiltás ellenére igazolt játékosokat - kizárja a kupából. Helyette a Celtic kapott lehetőséget a csoportkörben, ahol a spanyol Atlético Madrid, az olasz Udinese és a francia Stade Rennes az ellenfele.

A sorozatból két forduló már lezajlott. A Celtic előbb 2-0-ra kikapott Madridban, majd otthon 1-1-et játszott az Udinesével.

A vaudi bíróság a 21 400 frankos perköltség és 33 ezer frank kártérítés megfizetésére is ítélte az UEFA-t, amelynek ráadásul naponta 1000 frank bírságot kell fizetnie, amíg nem helyezi vissza a csapatot az Európa Ligába.

Az ügy előzménye, hogy a FIFA egy 2009-es, ám csak idén januárban hatályba lépett ítélete alapján a svájciak egy évig nem igazolhattak volna játékost, ezzel szemben mégis hat új futballista érkezett a klubhoz. A Celtic - őket verte ki a Sion a selejtező utolsó - óvott, az UEFA elfogadta azt, és így a skót csapat jutott tovább.

Vanczákék azzal védekeztek, hogy a tiltást a svájci bíróság ideiglenesen feloldotta, és engedélyt adott a futballisták szerződtetésére.