Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A CAS novemberben tárgyalja a Sion-ügyet

2011.10.25. 11:37

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) keddi közlése szerint a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) novemberben dönt a Vanczák Vilmost foglalkoztató svájci Sion ügyében. Az UEFA honlapján megjelent közlemény alapján a CAS november 24-én gyorsított eljárásban dönt arról, hogy a Siont vissza kell-e venni az Európa Ligába.

A svájci bíróság október 5-én kötelezte arra az UEFA-t, hogy vegye vissza az EL-be a Siont. A futballszövetség illetékes bizottsága még szeptemberben úgy döntött, hogy mivel a svájci klub tiltás ellenére igazolt játékosokat, kizárja a kupából. Helyette a skót Celtic Glasgow kapott szereplési lehetőséget a csoportkörben, ahol a spanyol Atlético Madrid, az olasz Udinese és a francia Stade Rennes az ellenfele.

A sorozatból három forduló már lezajlott. A Celtic előbb 2-0-ra kikapott Madridban, majd otthon 1-1-et játszott az Udinesével, ahogy múlt csütörtökön a Rennes vendégeként is.

A vaudi bíróság a 21 400 frankos perköltség és 33 ezer frank kártérítés megfizetésére is kötelezte az UEFA-t, amelynek ráadásul naponta 1000 frank bírságot kell fizetnie, amíg nem helyezi vissza a csapatot az Európa Ligába.

Az UEFA eleinte úgy nyilatkozott, hogy sportszakmai és sportjogi okok alapján indokolja meg a bíróság előtt, miért nem veheti vissza a sorozatba a Siont. Ugyanakkor múlt hétfőn elküldött egy tervet a törvényszékhez, melyben arra tesz javaslatot, a Sion miként csatlakozhatna úgy a sorozathoz, hogy a helyette főtáblára került skót Celtic is játszhasson tovább.

Az ügy előzménye, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) egy 2009-es, ám csak idén januárban hatályba lépett ítélete alapján a svájciak egy évig nem igazolhattak volna játékost, ezzel szemben mégis hat új labdarúgó érkezett a klubhoz. A Sion által a selejtező utolsó körében búcsúztatott Celtic óvott, az UEFA elfogadta azt, és így a skót együttes jutott tovább. Vanczákék azzal védekeztek, hogy a tiltást a svájci bíróság ideiglenesen feloldotta, és engedélyt adott a futballisták szerződtetésére.