Szabolcs
20 °C
35 °C

Negyven ország nevezett a rövidpályás úszó Eb-re

2011.12.06. 12:50

A LEN, az Európai Úszó Liga 51 tagországa közül 40 nevezte sportolóit az idei rövidpályás Európa-bajnokságra, amelynek csütörtöktől vasárnapig a lengyelországi Szczecin ad otthont. Magyarországot 21 versenyző képviseli a 25 méteres medencében zajló kontinentális viadalon.

Az Eb honlapjának beszámolója szerint fél ezresnél is nagyobb sportolói mezőny várja a négynapos esemény rajtját a lengyel város tavaly novemberben átadott, 10 pályás uszodájában, ahol az esélyeket taglaló írás szerint aranyvárományosként ugrik vízbe a magyarok közül Cseh László, Biczó Bence, Gyurta Dániel, Kis Gergő, illetve Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsuzsanna is.

Az 1991-es első - a németországi Gelsenkirchenben rendezett - Európa-bajnokság után a mostani a 15. a sorban, amelyet rövidpályán bonyolítanak le. 2007-ben Debrecen volt a házigazda, Lengyelország most először ad otthont ilyen rangos sportági viadalnak. A legtöbben - 45-en - a vendéglátók reprezentánsaként indulnak, s "dobogós" még Oroszország (39) és Olaszország (38) is. Utóbbi két nemzet képviselői gyaníthatóan az éremgyűjtésben is élenjárók lesznek, mellettük elsősorban a németek és a hollandok kiemelkedő szereplése várható.

Az erkölcsi elismerésen túl az anyagiak miatt is érdemes jól úszni, hiszen a LEN 35 ezer euróval dotálja az Eb legeredményesebbjeit: az abszolút legjobb női és férfi úszó egyformán 5 ezer eurót kap, a másodikok 3, a harmadikok 2 ezerre számíthatnak, míg a 4-7. helyezettek 1500 eurót. Ez utóbbi summa illeti meg mindkét nemnél az "év újonca" titulust kiérdemlőt is.