Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Orosz kézben az AS Monaco

2011.12.24. 16:46

Az orosz milliárdos Dmitrij Ribolovljev érdekeltségébe tartozó Monaco Sport Invest (MSI) többségi tulajdont szerzett a jelenleg a francia második vonalban játszó AS Monacóban. A cég, amely a részvények 66,67 százalékát szerezte meg, az elkövetkező négy évben mintegy 100 millió eurót tervez befektetni. A maradék bő 33 százaléknyi részvényt a hercegség érdekeit képviselő társaság (Association sportive de Monaco Football Club) ellenőrzi.

II. Albert herceg a közelmúltban találkozott a Monacóban élő Ribolovljevvel, aki a Forbes magazin szerint a világ 93. leggazdagabb embere, és az uralkodó utóbb üdvözölte a megállapodást. "Ez új fejezetet nyit a hercegség számára oly drága futballcsapat történetében. Kívánom, hogy az együttes fokozatosan visszanyerje erejét, melynek révén a múltban Monaco sportéletének éke volt" - fogalmazott II. Albert.

Ribolovljev számára - amint azt megjegyezte - "a tranzakció nem csupán tulajdonszerzés volt, hanem egy új, hatékony együttműködés kezdete".

Az AS Monaco 34 évnyi élvonalbeli tagság után idén visszacsúszott a másodosztályba, ahol szintén nagyon gyengén szerepel: 18 forduló alatt mindössze egy győzelme van. Az 1924-ben alapított hercegségbeli klub hétszer nyert bajnokságot és ötször kupát Franciaországban, emellett 1992-ben a KEK-ben, 2004-ben pedig a Bajnokok Ligájában döntős volt.