Már csak egy hónap az Eb-ig, de Ukrajnában teljes a káosz

2012.05.07. 16:11

Miközben a szövetségi kapitányok már a csapatok összeállításán gondolkodnak egy hónappal a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság június 8-i nyitómérkőzése előtt, ez utóbbi fogadó országban áll a bál a dnyipropetrovszki robbantások és a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfővel való bánásmód miatt.

Kijevben, ahol a július 1-jén a döntőt tartják, a nemzeti hősként tisztelt Oleh Blohin szövetségi kapitány csapatával szeretnének foglalkozni a labdarúgás közelgő nagy ünnepe alkalmából. Az Ukrajna által valaha rendezett legnagyobb jelentőségű esemény azonban gyászos előjelek közepette közeleg.

Két hete négy robbanás rázta meg Dnyipropetrovszk belvárosát, mintegy harmincan megsebesültek. A merényletsorozat biztonsági kihívásnak látszik, még ha a kelet-ukrajnai nagyváros nem is szerepel a rendező városok (Kijev, Lemberg, Donyeck és Harkiv) között.
Julija Timosenko bebörtönzött ellenzéki vezető sorsa tovább sötétíti a képet. Az általa elszenvedett állítólagos bántalmazások miatti éhségsztrájkja bombaként robbant. Ukrajnára egyre nagyobb nyomás nehezedik a Nyugat, mindenekelőtt Németország részéről szabadlábra helyezése érdekében, kilátásba helyezték azt is, hogy politikusok bojkottálni fogják a kontinensviadalt.

Viktor Janukovics elnök, aki nemzetközi imázsát akarta kitatarozni az Eb-vel, úgy tűnik, zsákutcába került.

A futball és a politika immár szorosan összefonódott. Uli Hoeness, a Bayern München elnöke - a bajorok számos játékost adnak az egyik nagy esélyesnek számító német nemzeti tizenegybe -, valamint Philipp Lahm, a Bayern és a válogatott csapatkapitánya felszólította Michel Platinit, az Európa Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökét, gyakoroljon nyomást az ukrán hatóságokra a 2011 augusztusa óta bebörtönzött Timosenko érdekében.

Platini egyébként is komoly nyomást gyakorolt az ukránokra, amikor bírálta az égbe szökő szállásköltségeket. A booking.com honlap szerint június 27-én, az elődöntő napján egy éjszaka Donyeckben egy nagy közös sátorban 125 euróba (35 850 forintba) kerül. Lengyelországi látogatásán Platini az "érkező huligánokra" is felhívta az ország figyelmét.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM