Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Már csak egy hónap az Eb-ig, de Ukrajnában teljes a káosz

2012.05.07. 16:11

Miközben a szövetségi kapitányok már a csapatok összeállításán gondolkodnak egy hónappal a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság június 8-i nyitómérkőzése előtt, ez utóbbi fogadó országban áll a bál a dnyipropetrovszki robbantások és a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfővel való bánásmód miatt.

Kijevben, ahol a július 1-jén a döntőt tartják, a nemzeti hősként tisztelt Oleh Blohin szövetségi kapitány csapatával szeretnének foglalkozni a labdarúgás közelgő nagy ünnepe alkalmából. Az Ukrajna által valaha rendezett legnagyobb jelentőségű esemény azonban gyászos előjelek közepette közeleg.

Két hete négy robbanás rázta meg Dnyipropetrovszk belvárosát, mintegy harmincan megsebesültek. A merényletsorozat biztonsági kihívásnak látszik, még ha a kelet-ukrajnai nagyváros nem is szerepel a rendező városok (Kijev, Lemberg, Donyeck és Harkiv) között.
Julija Timosenko bebörtönzött ellenzéki vezető sorsa tovább sötétíti a képet. Az általa elszenvedett állítólagos bántalmazások miatti éhségsztrájkja bombaként robbant. Ukrajnára egyre nagyobb nyomás nehezedik a Nyugat, mindenekelőtt Németország részéről szabadlábra helyezése érdekében, kilátásba helyezték azt is, hogy politikusok bojkottálni fogják a kontinensviadalt.

Viktor Janukovics elnök, aki nemzetközi imázsát akarta kitatarozni az Eb-vel, úgy tűnik, zsákutcába került.

A futball és a politika immár szorosan összefonódott. Uli Hoeness, a Bayern München elnöke - a bajorok számos játékost adnak az egyik nagy esélyesnek számító német nemzeti tizenegybe -, valamint Philipp Lahm, a Bayern és a válogatott csapatkapitánya felszólította Michel Platinit, az Európa Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökét, gyakoroljon nyomást az ukrán hatóságokra a 2011 augusztusa óta bebörtönzött Timosenko érdekében.

Platini egyébként is komoly nyomást gyakorolt az ukránokra, amikor bírálta az égbe szökő szállásköltségeket. A booking.com honlap szerint június 27-én, az elődöntő napján egy éjszaka Donyeckben egy nagy közös sátorban 125 euróba (35 850 forintba) kerül. Lengyelországi látogatásán Platini az "érkező huligánokra" is felhívta az ország figyelmét.