Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

FIFA: Kész a javaslat a rasszizmus elleni küzdelemhez

2013.02.15. 22:00 Módosítva: 2013.02.15. 22:00

Konkrét javaslatot készített a rasszizmus elleni küzdelem hatékonyabbá tételéhez a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) illetékes bizottsága, és a tervezetet a közgyűlés májusban fogadhatja el. A szervezet pénteki bejelentése szerint a végrehajtó bizottság már márciusban megvitatja az elképzeléseket, a véglegesített verziót pedig májusban a mauritiusi kongresszuson terjeszti szavazásra a tagok elé. Az indítvány konkrét intézkedéseket és szigorú szankciókat tartalmaz majd.

A FIFA egyelőre semmit nem közölt a javaslatok tartalmával kapcsolatban, de Blatter korábban úgy nyilatkozott, a rasszista szurkolói megnyilvánulásokat az adott csapat kizárásával vagy pontlevonással kellene büntetni.

A magyar válogatottnak zárt kapuk mögött kell lejátszania március 22-én a románok elleni hazai világbajnoki selejtezőjét, mert az augusztus 15-én Budapesten rendezett, Izrael elleni barátságos mérkőzésen a szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált, és sértő jelképeket mutatott fel. A magyar szövetség, miután a FIFA elutasította a fellebbezését, bejelentette, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál fellebbez.