Erzsébet
1 °C
4 °C

A brazil katonai diktatúra Pelét is megfigyelte

2013.04.02. 09:53

A brazíliai Sao Paulo állam hatóságai által helyi idő szerint hétfő este nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a katonai hatóságok a hetvenes években mintegy 275 ezer embert figyeltek meg, és köztük volt a háromszoros világbajnok labdarúgó, igazi nevén Edson Arantes do Nascimento is.

A feljegyzések szerint a diktatúra figyelte Pelé hazai, illetve külföldi tevékenységét, minden valószínűség szerint azzal a gyanúval, hogy a rezsim ellenzői közé tartozik.

Az elmúlt években nem ez az első eset, amikor az aktív pályafutása során több mint 1280 gólt szerzett Pelét kapcsolatba hozták a Brazíliát 1964 és 1985 között irányító katonai diktatúra megfigyeléseivel. Korábbi értesülések szerint a világ egyik legjobb labdarúgója a hatóságok számára gyanús volt azért is, mert ellenzéki körökből állítólag arra kérték őt: vesse latba befolyását politikai foglyok szabadon bocsátásának eléréséhez.

Dilma Rousseff, a dél-amerikai ország első női államfője 2012 májusában állított fel tényfeltáró bizottságot a katonai diktatúra idején elkövetett súlyos emberi jogi visszaélések kivizsgálására. A 2011 januárjában hivatalba lépett elnök asszony kiemelt feladatai közé sorolta mindezt.

Az egykori baloldali gerillaharcos Rousseff maga is a korábbi diktatúra áldozata volt. Az 1970-es években három évig volt börtönben, ahol megkínozták őt.

Brazíliában mintegy 500 ember halt meg vagy tűnt el a több mint 20 éven át tartó katonai diktatúra idején, de eddig még egyetlenegy személyt sem vontak felelősségre az akkori kegyetlenkedésekért.