Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A GoalControl figyel majd a Konföderációs-kupán

2013.04.02. 18:03

GoalControl elnevezésű német gólbíró-technológiát használják majd az idei, brazíliai Konföderációs-kupán - döntött kedden a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA).

A négy, FIFA-engedéllyel rendelkező rendszer közül ugyanezt alkalmazzák majd a jövő évi világbajnokságon is, ha a vb főpróbájának tekinthető Konföderációs-kupán jól működik.

A 14, nagy sebességű kamerával működő GoalControlra a szintén kamerarendszerrel dolgozó brit Hawk-Eye, valamint a mágneses mezőket alkalmazó német-dán GoalRef és a német Cairos helyett esett a FIFA választása.

"A végső döntés meghozatalában az játszotta a legfőbb szerepet, hogy a licenccel rendelkező négy technológia közül melyik tud a leginkább alkalmazkodni a brazíliai tornákhoz, a helyi körülményekhez, valamint a mérkőzések FIFA által előírt lebonyolításához" - áll a nemzetközi szövetség közleményében, amelyből az is kiderül, hogy a GoalControlt az "éles bevetés" előtt még egyszer tesztelik majd a brazíliai stadionokban.

A gólbíró- vagy gólvonal-technológiákat azért alkalmazzák, hogy minden kétséget kizáróan el tudják dönteni, egy adott helyzetben áthaladt-e a labda teljes terjedelmével a gólvonalon, így elejét vegyék az emberi tévedésnek. A fejlesztések között van magyar is: Maruzsi László és csapata több mint tíz éve dolgozik saját rendszerén, amely azonban nem jutott tovább a tavaly márciusi tesztelésen. Maruzsiék azóta is fejlesztik találmányukat, amely akkor kaphat licencet, ha teljesíti a FIFA technikai előírásait.