Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Romário aláírást gyűjt a brazil futballszövetség elnöke ellen

2013.04.02. 13:24

Romário, a brazilok világbajnok futballistája azt akarja elérni, hogy távozzon posztjáról José Maria Marin, a Brazil Labdarúgó Szövetség elnöke, aki az országot 1964 és 1985 között irányító katonai diktatúrában is szerepet vállalt. A korábbi kiváló csatár 55 ezer aláírást gyűjtött már össze, segítője egy helyi újságíró, Ivo Herzog, akinek az elnyomó rendszerrel szemben fellépő édesapja a diktatúra idején rejtélyes körülmények között hunyt el. 

Romário emlékeztetett rá: Marin annak idején egy beszédében nyilvánosan követelte, hogy lépjenek fel Vladimir Herzog államellenes tevékenységével szemben. Az újságírót később holtan találták cellájában, a hivatalos indoklás szerint öngyilkosságot követett el.

A 80 éves Marin minden vádat tagad, mondván, semmilyen ellene szóló bizonyíték nincs az ügyben. Jövőre Brazíliában rendezik a futball-világbajnokságot, idén pedig a Konföderációs Kupát.