Auguszta
-3 °C
2 °C

Angol szurkolókra támadtak Kijevben

2013.09.10. 14:38

Keddi londoni sajtóbeszámolók szerint több angol szurkolót összevertek szervezett csoportokban támadó ukrán futballhuligánok a két ország válogatottjának kedd esti kijevi világbajnoki selejtezője előtt. A The Sunnak, a legnagyobb brit tömeglapnak a sérültek maguk mondták el, hogy az egyik népszerű kijevi kávézó teraszán üldögéltek többtucatnyian még vasárnap este, amikor a váratlanul felbukkanó támadók lecsaptak rájuk. A mintegy száz ukrán késekkel, üvegekkel, füstbombákkal és könnygázzal volt felfegyverkezve esett neki az angoloknak.

A The Sun bennfentes forrásai szerint a Dinamo Kijev újnáci szurkolói hajtották végre a katonai stílusú rajtaütést. Több angol szurkolót hordágyon kellett elszállítani a helyszínről; az egyik sérültnek 30 öltéssel varrták össze fejsebét.

A brit lap által idézett kijevi rendőrségi közlemény igyekszik kisebbíteni a történtek jelentőségét. A kommüniké megfogalmazása szerint "néhány arra haladó ukrán verbális konfliktusba keveredett (az angolokkal), és ez tettlegességig fajult".

A rendőrség szerint az összecsapás mindössze két percig tartott, és a rendőri egységek kiérkezése után a támadók elmenekültek, ám a The Sun által az incidensről közölt fotók azt mutatják, hogy ukrán szurkolók sokasága néz farkasszemet az úttest közepén felsorakozott rendőrökkel. A képek egyikén látszik az is, hogy a járdát nagy területen vér borítja. Roy Hodgson, az angolok szövetségi kapitánya nyilatkozatban ítélte el a történteket, és közölte: reméli, hogy az incidens nem riasztja el az angol szurkolókat a mérkőzéstől. A találkozóra háromezer angol utazott Kijevbe.