Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az UEFA is januárban rendezné a 2022-es vb-t

2013.09.19. 09:45

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) várhatóan a 2022-es katari világbajnokság januári megrendezését támogatja. Az UEFA 54 nemzetének képviselője Dubrovnikban tanácskozik, és a hírek szerint szerdán felhatalmazták Michel Platini elnököt, hogy ezt az álláspontot képviselje a FIFA-ban. A tagok egyetértettek abban, hogy a 40 fokos hőség miatt nem lenne értelme a nyári lebonyolításnak, és Aivar Pohlak észt küldött újságíróknak közölte, az UEFA szerint január lenne az egyedüli logikus megoldás.

Az UEFA hivatalos álláspontjának bejelentése előtt Platini még egyeztet a stratégiai tanáccsal és a végrehajtó bizottsággal, előbbiben ott vannak az európai topligák képviselői is, akik élesen ellenzik a téli rendezést a versenynaptár felborulása miatt.

Az Ausztrál Labdarúgó Szövetség kedden közölte, hogy kártérítést kér a nemzetközi szövetségtől (FIFA), ha a FIFA módosítja a 2022-es katari vb időpontját. Ebben az esetben ugyanis változtatni kell a bajnoki programon, emiatt pedig a klubok, a tulajdonosok, a közvetítési jogok birtokosai, a játékosok és a szurkolók is kárt szenvednek.

A FIFA-t kemény bírálatok érik azóta, hogy eldőlt: Katar rendezheti a 2022-es vb-t, mivel a tornát a legnagyobb hőségben bonyolítanák le. Ezért felmerült, hogy esetleg a hidegebb hónapokra tolják át a világbajnokságot. Ugyanakkor szűkíti a FIFA mozgásterét, hogy a futballcsúcsot az év elejére nem lehet tenni, mert februárban lesz a téli olimpia. A FIFA végrehajtó bizottsága akár már október 3-án dönthet az ügyben.