Gerzson
-3 °C
3 °C
Kékesi Márton
ma 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

Katar klimatizál és nyáron rendez futball-vb-t

2013.09.20. 14:25

Kitart a nyári rendezés mellett és klimatizált szurkolói közterületek kialakítását ígéri a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottsága. A nemzetközi szövetséget (FIFA) folyamatosan kemény kritika éri, mióta eldőlt: az Arab-öböl menti állam rendezheti a 2022-es vb-t. A tornát ugyanis a legnagyobb hőségben bonyolítanák le. Ezért felmerült, hogy esetleg a hidegebb hónapokra tolják át a világbajnokságot.

Katarban a júniusi-júliusi időszakban 40-45 Celsius-fok a hőmérséklet. A stadionokat és edzőpályákat a legmodernebb, környezetbarát technológiával tennék légkondicionálttá. A bírálóknak nem is ezzel van a bajuk, hanem azzal, hogy az edzéseken és mérkőzéseken kívüli időt lehetetlen szabad ég alatt kibírni, s a szurkolók ki lesznek téve a hőségnek.

A szervezők most azt ígérték, hogy komfortos, megfelelő hőmérsékletű közterületeket, sétáló részeket alakítanak ki. Közleményükben jelzik: ha a FIFA mégis áthelyezné más időpontra a tornát, azt is meg tudják oldani.

Az európai szövetség (UEFA) várhatóan a januári megrendezést támogatja még akkor is, ha emiatt le kell állnia a nemzeti bajnokságoknak. Ugyanakkor szűkíti a FIFA mozgásterét, hogy a futballcsúcsot az év elejére nem lehet tenni, mert februárban lesz a téli olimpia. A FIFA végrehajtó bizottsága akár már október 3-án dönthet az ügyben.