Piroska
-2 °C
5 °C

Weisz Árpád emléktornát rendeznek Milánóban

2013.09.26. 11:10

Olaszországban máig nem feledik Weisz Árpádot, a két világháború között három bajnoki címet nyert vezetőedzőt, akinek az emlékére csütörtök délután serdülő tornát rendeznek Milánóban az AC Milan, az Internazionale és a Bologna korosztályos csapatainak részvételével.

Az Intert egy, míg a Bolgonát két bajnoki címhez segítő trénerről elnevezett tornát a Gianni Brera milánói városi stadionban rendezik, s részt vesz rajta Virginio Merola bolognai és Giuliano Pisapia milánói polgármester is. A stadion termeiben Weisz Árpád életét bemutató grafikai kiállítás lesz látható. A két város sportélete és önkormányzata által támogatott esemény megvalósításában a milánói főkonzulátus is szerepet vállalt. A tornán jelen lesz Huszár István, a Magyar Labdarúgó Szövetség nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője - mondta el Manno István milánói főkonzul az MTI-nek.

Az 1896-ban Solton született és 1944-ben családjával Auschwitzban elhunyt Weiszről 2007-ben jelent meg könyv Olaszországban Matteo Marani sportújságíró tollából. Bolognában 2009-ben állítottak neki emléktáblát, a milánói Giuseppe Meazza Stadionban pedig 2012-ben. Idén januárban Weiszre emlékeztek az Olasz Kupa negyeddöntőjében játszott Inter-Bologna találkozón is, akkor a játékosok mezükön Weisz fényképével léptek pályára. A játékosként hétszeres magyar válogatott szakember nevében a bolognai és a két milánói csapat közös kampányt indított a rasszizmus, idegengyűlölet és diszkrimináció ellen.

Weisz a húszas évektől játékosként, majd edzőként dolgozott Itáliában. Az Inter - Ambrosiana néven – vele nyerte 1929-30-as bajnoki címét. A Bolognával ugyanezt egymás után kétszer ismételte meg az 1935-36-os és az 1936-37-es szezonban. Weisz fedezte fel a minden idők legnagyobb olasz játékosának tartott Giuseppe Meazzát is, s ő írta a legelső olasz labdarúgó taktikai szakkönyvet, melynek most tervezik újra kiadását.