Klaudia
-4 °C
2 °C

Futballszurkolókra csapott le a török rendőrség

2013.09.27. 11:03


A török rendőrség razziát tartott péntek hajnalban Isztambulban futballszurkolók körében, több nappal a verekedésbe fulladt és emiatt félbeszakadt Besiktas-Galatasaray városi rangadó után, és csaknem száz embert őrizetbe vett - jelentette az NTV helyi tévé.

A tömeges őrizetbe vételnek politikai vetülete is van, mert a három nagy isztambuli futballklubnak - az említett kettőn kívül még a Fenerbahcénak - a szurkolói fontos szerepet játszottak a júniusban kezdődött hatalmas kormányellenes tüntetéshullámban.

A Besiktas és a Galatasaray vasárnapi mérkőzésén egy játékos kiállítása miatt elszabadultak az indulatok, több száz huligán özönlött be a pályára, székeket dobáltak, és megpróbáltak bejutni az öltözőbe is, a rendőrség könnygáz bevetésével tartotta vissza őket. Fél óra elteltével a játékvezető lefújta a találkozót.

A hatóságok akkor mintegy húsz drukkert vettek őrizetbe, de később mindegyiküket szabadon engedték. A meccs óta azonban több kormánytisztviselő elítélte a rendbontást, és súlyos büntetést helyezett kilátásba a vétkesekkel szemben. Suat Kilic ifjúsági és sportminiszter csütörtökön így nyilatkozott: "Sajnos nem tartóztatták le az őrizetbe vetteket, és nem értem, hogy a bíróság miért döntött így". A miniszter szerint be fogják vezetni, hogy a futballhuligánok akár azonnal börtönbüntetésre ítélhetők legyenek, a büntetés felfüggesztése nélkül. "Politikai jelmondatok nem hangozhatnak el a lelátókon!" - tette hozzá.

A rendőrség péntek hajnalban Besiktas, Üsküdar és Kadiköy kerületekben tartott razziát a három egyesület támogatóinak lakásain - tette hozzá az NTV.