Gusztáv
-4 °C
1 °C

Polgárőrök lesznek a futballmeccseken

2013.09.30. 15:29

A Magyar Labdarúgó Szövetség együttműködési megállapodást kötött az Országos Polgárőr Szövetséggel, az alacsonyabb osztályú mérkőzéseken polgárőrök ügyelnek a biztonságra. A megállapodást az MLSZ részéről Vági Márton főtitkár, az OPSZ képviseletében Túrós András, a szervezet elnöke írta alá.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a biztonsági eszközökkel felszerelt stadionokból a rendbontások áttevődnek a megyei és alacsonyabb osztályú mérkőzésekre, így a polgárőrök elsősorban ezeknek a találkozóknak a biztosításában vesznek majd részt.

Magyarországon egy hétvégén 1600 felnőtt és utánpótlás mérkőzést játszanak megyei, illetve alacsonyabb osztályokban, a felnőtt férfi összecsapások száma meghaladja a 850-et. A tervek szerint a polgárőr önkéntesek bevonása a mérkőzések rendezésébe hatékonyabbá és a nézők számára barátibbá teheti a biztonsági intézkedéseket.

Az MLSZ megyei igazgatóságai és a megyei polgárőr szövetségek a mérkőzések kockázatai alapján döntenek a polgárőrök részvételéről a találkozók biztosításában, a rendőrség tájékoztatása mellett. A polgárőrök segítik a nézők közlekedését, parkolását, figyelőszolgálatot látnak el, közreműködnek a rendbontók beazonosításában, segítséget nyújtanak a rendezvény résztvevőinek. Az MLSZ közreműködik a biztosításokban résztvevő polgárőrök képzésében, pénzügyi támogatást, technikai eszközöket biztosít azon polgárőr szervezetek számára, amelyek kiemelten vesznek részt a mérkőzések biztosításában.