Szilárda
0 °C
6 °C

Martin O’Neill az ír futballkapitány

2013.11.06. 10:12

A várakozásoknak megfelelően a Celtic Glasgow korábbi sikeredzőjét, Martin O'Neillt nevezték ki az ír labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitányává. A segítője az ország történetének egyik legjobb futballistája, Roy Keane lesz. A helyi sajtó napok óta cikkezett arról, hogy a szövetség már megállapodott a két szakemberrel, a hivatalos kinevezést azonban csak kedden este hozták nyilvánosságra.

A 61 éves, északír O'Neill nyolc hónapja volt munka nélkül, miután menesztették az angol Premier League-ben szereplő Sunderlandtől, míg Keane mostanában televíziós kommentátorként tevékenykedett, legutóbb, még 2011-ben pedig az Ipswich Town vezetőedzője volt. A szövetségi kapitányi poszt az olasz Giovanni Trapattoni szeptemberi távozás után üresedett meg. O'Neill első meccse a jövő pénteki, Lettország elleni, hazai barátságos találkozó lesz.

Az új kapitány a Celtickel 2000 és 2005 között három bajnokságot és három Skót Kupát nyert, s 2003-ban UEFA Kupa döntőig vezette együttesét. Később az angol Premier League-ben szereplő Aston Villával ért el sikereket, amellyel háromszor hatodik volt a bajnokságban, 2010-ben pedig Ligakupa-finálét játszhatott.

A 2006-ban visszavonult Keane ikonikus alakja az ír labdarúgásnak, a Manchester Uniteddel többek között Bajnokok Ligáját is nyert. Kinevezése mégis meglepetésnek nevezhető, ugyanis 2002 óta kifejezetten rossz viszonyt ápol a szövetséggel, mivel a japán-koreai közös rendezésű világbajnokság előtt amatőrnek nevezte a csapat felkészülését és elhagyta a keretet.