Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

AI: Állatokként bánnak a külföldi munkásokkal Katarban

2013.11.18. 16:42

Az Amnesty International (AI) szerint állatokként bánnak a külföldi munkásokkal Katarban, a 2022-es labdarúgó-világbajnokság létesítményeinek építési munkálatainál.

 A nemzetközi jogvédő szervezet vasárnap jelezte, hogy felmérései és információi szerint a főként Dél-Ázsiából érkezett munkásoknak rendszeresen nem fizetik ki a bérüket, levegőtlen, zsúfolt szállásokon helyezik el őket, ráadásul heti hét napot, napi 12 órát dolgoztatják őket kánikulában is.

Salil Shetty, az AI főtitkára szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA) kötelessége, hogy nyilvánosan és nyomatékosan felszólítsa az illetékeset, nem tűri, hogy a világbajnoksággal kapcsolatos munkálatoknál figyelmen kívül hagyják az emberi jogokat.

„Elfogadhatatlan, hogy a világ egyik leggazdagabb országában a bevándorló munkásokat kegyetlenül kizsákmányolják, elvegyék a bérüket, és a túlélésüket veszélyeztessék" – mondta Shetty.

Az AI az ENSZ-hez hasonlóan az egyik legnagyobb problémát abban látja, hogy a térségben, így Katarban is működő úgynevezett kafala (támogatási) rendszeren nem hajlandóak változtatni a vezetők. Ebben a rendszerben a bevándorlást szponzoráló munkaadó írásos beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a munkások munkahelyet válthassanak vagy elhagyhassák az országot.

A katari kormány Shetty tájékoztatása szerint a kafalát nem akarja megszüntetni, annak ellenére sem, hogy több tagja elismerte, a rendszer nem tökéletes. A főtitkár ugyanakkor hozzátette, a kormány az elmúlt időszakban tett biztató lépéseket a probléma megoldására, miután októberben megbízott egy nemzetközi jogi irodát az építkezéseken tapasztalható anomáliák kivizsgálásával.

A FIFA közleményben úgy reagált a helyzetre, elvárja, hogy a szövetség csúcseseményének házigazdája valamennyi munkás számára biztonságos, egészséges és méltó körülményeket biztosítson a stadionok és egyéb létesítmények építésénél.

Elsőként szeptemberben a Guardian című brit napilap - a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetséggel közösen - közölt hosszabb interjút az emertelen körülményekkel kapcsolatban. A lap azt írta, rabszolgaként bánnak a stadionokat építő munkásokkal, s alig több mint két hónap alatt 44-en meghaltak.