László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Enyhitették az MLSZ büntetését

2014.01.21. 15:30

Enyhítette a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a Magyar Labdarúgó Szövetségre (MLSZ) kiszabott büntetést, a 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzésen történtek miatt. Azon a nyári meccsen a nézők egy része gyalázatos antiszemita és rasszista rigmusokat kiabált. 

Amiatt a meccs miatt volt zárt kapus a magyar–román vb-selejtező. A pénzbüntetést most viszont mérsékelték, a CAS 40 ezerről 20 ezer svájci frankra mérsékelte, valamint törölte azt a fenyegetést, hogy egy esetleges soron következő szabálytalanság után súlyos büntetést kapna a szövetség (pl. kizárást a sorozatból). A sportdöntőbíróság ugyanakkor helybenhagyta a nemzetközi szövetség (FIFA) korábbi határozatát, amelynek értelmében a magyar válogatottnak zárt kapuk mögött kellett játszania a románokkal a tavaly márciusi világbajnoki selejtezőn.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az MLSZ elismerte a magyar–izraeli meccsen a nézők egy csoportja részéről tapasztalt megnyilvánulások tényét, s több fórumon is jelezte, elfogadhatatlannak tartja a labdarúgó-mérkőzésekhez nem méltó lelátói viselkedést. A szövetség ugyanakkor a szankciót aránytalannak és igazságtalannak ítélte meg, ezért fordult végeredményben a CAS-hoz. Ezzel párhuzamosan felgyorsította a stadionok biztonságáért tett, a döntéshozókkal, a klubokkal, hatóságokkal közös intézkedéseit.

Az MLSZ-beszámolóban az is szerepelt, hogy a korábbi, aránytalanul súlyos FIFA-döntés miatt a magyar nemzeti csapat versenyhátrányba került a vb-selejtezők közben, de mivel további jogorvoslatra nincs lehetőség, tudomásul veszi a CAS végső döntését és lezártnak tekinti az ügyet.

A tavaly márciusban lejátszott mérkőzésen a románok a 92. percben egyenlítettek (2-2). A magyarok végül a harmadik helyen zártak a csoportban, két ponttal a pótselejtezőt érő második helyen végzett románok mögött.