Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

A pécsi futball Pécsé, a pécsieké

2014.01.28. 20:55

"A pécsi futball Pécsé, a pécsieké" - reagált közleményében Páva Zsolt polgármester Matyi Dezsőnek, a PMFC-Matias labdarúgócsapatának többségi tulajdonosának azután, hogy a tulajdonos elutasította a város tulajdonában lévő Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. által tett egyeurós vételi ajánlatot.

A fideszes városvezető MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, a PMFC profi labdarúgócsapatát működtető kft. 95 százalékos tulajdonrésze Matyi Dezsőé, 5 százaléka a pécsi önkormányzaté, azonban a pécsi futball Pécsé, a pécsieké. 

 "Az volt, az is marad, mert a futball nem tulajdonosokkal kezdődött e városban, hanem futballistákkal és futballt szerető közönséggel" - szögezte le.    

A polgármester emlékeztetett rá: miután Matyi bejelentette, hogy kivonul a labdarúgócsapat működtetéséből, a pécsi önkormányzata úgy döntött, hogy vállalja a januárban esedékes bérköltségek, összesen 20 millió forint kifizetését, amely a tulajdonost terhelné. Mindehhez azt kérte a város - közölte a polgármester -, hogy ellenőrei betekinthessenek a cég könyvelésébe, és jelentést tehessenek a kft. pénzügyi helyzetéről az önkormányzatnak.    

Páva Zsolt szerint miután a társaság ügyvezetője hozzájárult a betekintéshez, Matyi Dezső azt előbb megtiltotta, majd később az ügyvezető jogkörét korlátozva, minden jogot hivatalosan is magához vont. Az önkormányzat ennek ellenére átutalta a 20 millió forintot, a játékosok bérét.     A polgármester kitért rá: miután Matyi Dezső a könyvelésbe nem engedett betekintést, az addig meglévő információi alapján becsülte meg a lejárt és le nem járt tartozások nagyságrendjét.     Páva Zsolt azt írta, Matyi Dezső ugyan túlzónak tartja az önkormányzat becslését, ám az összes tartozás pontos mértékét sem megvizsgálni nem engedte, sem a közvéleménnyel nem közölte. A polgármester sem ennek okát nem érti, miként azt sem, hogy Matyi Dezső - saját elmondása szerint - 2012 októberében még harmadik személynek a tartozásmentes állapotban felajánlotta a csapat térítésmentes átadását, most pedig a súlyos tartozással terhelt kft. eladását miért tartja megalázónak?    

A pécsi polgármester leszögezte: az önkormányzatnak kisebbségi tulajdonosként is, de a város sportjának legnagyobb támogatójaként is kötelessége megóvni hagyományokat, értékeket. "Ennek érdekében tették meg ajánlatukat – amelyet Ön cirkusznak nevezett – noha annak tartalmát pontosan ismeri: a szimbolikus vételár mellett a tartozások teljes összege, vagyis több száz millió forint" - közölte a polgármester Matyi Dezsőnek címezve mondandóját.     Páva Zsolt azt írta, tudomásul veszik, hogy Matyi Dezső nem kíván együttműködni a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-vel, az általa megtett ajánlatot visszautasította. Tudomásul veszik, hogy a csapatot működtető kft. haszna Matyi Dezső javát szolgálja, terhei őt terhelik.

Egyúttal bíznak abban is, hogy Matyi Dezső a 2008-ban megszerzett értékkel gondosan gazdálkodik, amint azt a pécsi futballszerető közönség elvárja, s abban is, hogy a következőkben, ha a kft-t valaki egy, öt, tíz vagy húsz millió forinttal kisegíti, azt nem megtámadja, hanem annak megköszöni - áll a polgármester közleményében.     Matyi Dezső, a PMFC-Matias labdarúgócsapatának többségi tulajdonosa kedden nyílt levélben utasította el a város tulajdonában lévő Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. által tett, a klub többségi tulajdonának megvásárlására tett egyeurós ajánlatot. Az üzletember kedden az MTI-hez is eljuttatott nyílt levélben reagált az ajánlatra, amelyet "megalázónak" nevezett, az eljárást pedig "ingyencirkusznak" minősítette.     Matyi Dezső klubtulajdonos tavaly december 27-én jelentette be, hogy a Matias cégcsoport 2014. január 1-től megszünteti a pécsi futball finanszírozást.

Páva Zsolt polgármester múlt héten pénteken közölte: a pécsi önkormányzat tulajdonában álló Pécsi Sport Nonprofit Zrt. hétfőn vételi ajánlatot tesz a PMFC-t működtető társaság Matyi Dezső tulajdonában álló üzletrészének megvásárlására. Hétfőn Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója átadta a klubházban az ajánlatot, mint mondta, ez egy euróról és a vélelmezett adósságok átvállalásáról szól.     A PMFC 17 forduló után 25 pontjával hét győzelemmel, négy döntetlennel és hat vereséggel a 7. helyen áll az OTP Bank Liga tabelláján. A bajnokság február 28-án folytatódik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek