Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

29 éves a román futballszövetség új elnöke

2014.03.05. 18:28

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) a politológusi doktorátussal rendelkező 29 éves Razvan Burleanut választotta elnökévé. A román és az Európai Minifutball Szövetség elnöki tisztségét betöltő Burleanu az elnöki poszton Mircea Sandut váltja.

    A román hírtelevíziók jelentései szerint a választással kapcsolatos előzetes számításokat alaposan keresztülhúzta az a tény, hogy a tisztség elnyerésére legesélyesebbnek tartott Gheorghe Popescut - aki labdarúgóként a Barcelona csapatkapitánya is volt - egy nappal a választás előtt adócsalás miatt jogerősen három év és egy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.
    A szerdai ülésen az FRF tiszteletbeli elnökévé választották Mircea Sandut, aki 24 éven át vezette a szövetséget, és arról is döntöttek, hogy a román szövetség 14,46 millió euróból (4,5 milliárd forint) gazdálkodhat 2014-ben.
    Razvan Burleanu a rendszeren kívülről érkezett a FRF élére. Amint a honlapjáról kiderül, gyermekként futballozott ugyan a korosztályos bajnokságban, és bírói képesítést is szerzett, az iskola elvégzése után politológiát tanult. A bukaresti Politikai és Adminisztratív Tudományok Egyetemén (SNSPA) a romániai intézmények EU-csatlakozás utáni átalakulásáról írta és védte meg doktori dolgozatát.
    Párton kívüli szakértőként dolgozott a román parlamentben, a választási hatóságnál és az elnöki hivatal kisebbségi főosztályán. Közben megalapította a Román Minifutball Szövetséget, és 2012-től az Európai Minifutball Szövetség elnöki tisztségét is betölti.
    Elnöki programjában Razvan Burleanu azt ígérte, alapjaiban kívánja megváltoztatni a Román Labdarúgó Szövetség "szervezeti kultúráját". Megválasztása után azonnal bizonyította is eltökéltségét. Felszólította Kassai Adalbert főtitkárt, hogy csütörtök reggelre nyújtsa be lemondását.
    Az új elnök kijelentette, véget vet a szövetségben meghonosodott szürkeségnek, és mostantól a FRF "nyugat felé igazodik". Megígérte, két napon belül sajtótájékoztatón ismerteti a szövetség új struktúráját. (MTI)