Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

3 meccsre eltiltották az őrjöngő Jennert

2014.03.11. 19:20

Három mérkőzésre szóló eltiltást kapott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottságától Julian Jenner, a Ferencváros játékosa, akit a múlt hétvégi fordulóban kiállítottak, írja az MTI. 

A holland futballista, akit második sárga lappal küldött le a pályáról a játékvezető, botrányosan viselkedett, miután megkapta a piros lapot: veszekedett a bíróval - akit gúnyosan meg is tapsolt -, az ellenfél játékosaival, sőt saját csapata egyik trénerével, Máté Csabával is.

Az OTP Bank Liga 19. fordulójában kiállított további játékosok közül Kádár Tamás (Diósgyőr) és Pierre-Yves Ngawa (Újpest) két, Paulo Vinicius (Videoton) pedig egy meccsre szóló eltiltást kapott.

Az FTC-t szurkolói magatartása - pirotechnikai eszközök használata, megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint rasszista, antiszemita megnyilvánulások - miatt 500 ezer forintra bírságolták, míg az Újpestnek hasonló okok miatt 300 ezret kell befizetnie.

A fegyelmi bizottság tárgyalás megtartása után változatlanul hagyta Bekő Balázsnak, a Kecskemét vezetőedzőjének két bajnoki találkozóra szóló eltiltását, míg Bori Gábor (Paks) és Lipták Zoltán (Győr) korábbi, három mérkőzésre szóló eltiltását két, Michal Svec (Győr) korábbi két mérkőzésre szóló eltiltását pedig egyre szóló eltiltásra mérsékelte. Mateo Pavlovic (FTC) hárommeccses eltiltását fenntartotta.

A bizottság a Lombard Pápát az igazolási és átigazolási jogból kizárta mindaddig, amíg nem rendezi tartozását Dlusztus András labdarúgóval szemben.

Az MLSZ hetek óta egyeztet az Újpesttel a licenckérelemről

Az MLSZ kedden közleményt adott ki, amelyben jelezte: a legnagyobb körültekintéssel és alapossággal kezeli az Újpest FC Kft. ügyében benyújtott, az indulási jog átruházására vonatkozó kérelmet. 

A szövetség világossá szeretné tenni, hogy a helyzet rendezésének kulcsa a tulajdonos, a klubvezetés kezében van, és nem vállalhat felelősséget a mindenkori klubtulajdonosok, klubvezetők szakmai és pénzügyi döntéseiért. 

 "Az MLSZ feladata, hogy felelősségteljes döntést hozzon az indulási jog átruházásáról, figyelembe véve minden - szakmai, versenyügyi és pénzügyi - körülményt" 

 A szövetség közölte: kész soron kívül döntést hozni, amint rendelkezésére állnak a bekért dokumentumok és információk.

Az MLSZ ismét megerősítette azt a tényt, hogy szigorú, de vállalható feltételekhez köti az indulási jog átruházását, amelyek közül a legfontosabb, hogy a tranzakció következményeként a munkavállalókkal, sportszervezetekkel szemben fennálló elismert kötelezettségek, valamint megállapított köztartozások megfizetése nem kerülhet veszélybe.

Döntetlen a Magyar Kupában

 A Pápa 2-2-es döntetlent játszott a vendég Diósgyőrrel a labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén, kedden.

Magyar Kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés:

Lombard Pápa Termál FC-Diósgyőri VTK 2-2 (1-1)

Szerdán játsszák:

MTK Budapest-Győri ETO FC 17.30

Nyíregyháza Spartacus - DVSC-TEVA 17.30 

PMFC-Matias - Újpest FC 18.00

A visszavágókat két hét múlva rendezik..

 Az OTP Bank Ligában szereplő UTE azzal fordult az MLSZ-hez, hogy a licencjogot átvinné a klubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be.

Erre van lehetőség, ugyanis az Országgyűlés tavaly december 17-én rendkívüli ülés keretében elfogadta a sporttörvény azon módosítását, amely kibővítette a bajnokságban való indulási jog átruházhatóságának körét.

A klub ügyvédje, Visontai Csongor a Nemzeti Sport szombati számában beszélt az ügy hátteréről: mint elmondta, amikor a belga Roderick Duchatalet átvette a klubot, tisztában volt azzal, hogy egy ciprusi offshore cég, a Spontefor Limited az eladó. Ez bizonyos kötelezettségekkel, tartozások kifizetésével járt, aminek a belga üzletember eleget is tett, ugyanakkor később további offshore cégek jelentkeztek követelésekkel.

Visontai Csongor hozzátette: Roderick Duchatalet két éven át fizetett, ám amikor egy újabb ciprusi offshore cég egy 620 ezer eurós igénnyel lépett fel - amelyet hasonlóan a többihez, az Újpest korábbi ügyvezetője írt alá tartozáselismerő nyilatkozatra hivatkozva -, a belga üzletember úgy döntött, nem hajlandó többé ezen cégek vitatható követeléseit kifizetni.

Ezt követően az ügyben érintett cégek felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az jogerőre emelkedik, akkor az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból, és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat.

A lila-fehérek jövője így most az MLSZ elnökségének döntésén múlik. Visontai Csongor ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szövetség láthatja, Roderick Duchatalet vezetése alatt a klubnak semmilyen tartozása nincs arra az időszakra, amióta átvette az egyesületet. Kiemelte: a belga tulajdonos tavaly 800 millió forintot fizetett be az államkasszába adó formájában. Az ügyvéd ugyanakkor elmondta, amennyiben az MLSZ a klub szemszögéből nézve negatívan dönt, akkor "az élvonal legrégebbi futballklubja csődbe megy, és alighanem megszűnik".

Az MLSZ múlt szerdán, a Magyar Nemzetben olvasható közleményében leszögezte, a végleges engedélyt a jogszabályokban előírt valamennyi feltétel teljesítésétől teszi függővé.

Az MLSZ elnökségének nem áll szándékában sem lehetőségében olyan indulási és licencjog átruházás engedélyezés, amelynek célja a felhalmozott jogszerű tartozások ki nem fizetése - áll az akkori közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!