Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Jövő csütörtökön dőlhet el az UTE sorsa

2014.03.11. 09:02

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) várhatóan jövő csütörtöki elnökségi ülésén tárgyalja majd az UTE kérelmét, miszerint a licencjogot átvinné a klubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-re.

Erre van lehetőség, a tavaly elfogadott módosított sporttörvény nagyobb lehetőséget ad az indulásái jog átruházására.

Az ügy kapcsán március 1-én Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Csányi Sándort, az MLSZ elnökét: akadályozzák meg, hogy az Újpest Football Club Kft. kibújhasson az összesen mintegy 850 millió forintos adó- és egyéb fizetési kötelezettségei alól.

A klub ügyvédje, Visontai Csongor a Nemzeti Sport szombati számában beszélt az ügy hátteréről: elmondta, amikor a belga Roderick Duchatalet átvette a klubot, tisztában volt azzal, hogy egy ciprusi offshore cég, a Spontefor Limited az eladó. Ez bizonyos kötelezettségekkel, tartozások kifizetésével járt, aminek a belga üzletember eleget is tett, ugyanakkor később további offshore cégek jelentkeztek követelésekkel.

Visontai Csongor hozzátette: Roderick Duchatalet két éven át fizetett, ám amikor egy újabb ciprusi offshore cég egy 620 ezer eurós igénnyel lépett fel - amelyet hasonlóan a többihez az Újpest korábbi ügyvezetője írt alá tartozáselismerő nyilatkozatra hivatkozva -, a belga üzletember úgy döntött, nem hajlandó többé ezen cégek vitatható követeléseire fizetni.

Ezután az ügyben érintett cégek felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az ez jogerőre emelkedik, akkor az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból, és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat.

Az UTE jövője így most az MLSZ elnökségének döntésén múlik. Visontai Csongor ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szövetség láthatja, Roderick Duchatalet vezetése alatt a klubnak semmilyen tartozása nincs, amióta átvette az egyesületet. Kiemelte: a belga tulajdonos tavaly 800 millió forintot fizetett be az államkasszába adóként. Az ügyvéd ugyanakkor elmondta, amennyiben az MLSZ a klub szemszögéből nézve negatívan dönt, akkor "az élvonal legrégebbi futballklubja csődbe megy, és alighanem megszűnik."

Az MLSZ múlt szerdán a Magyar Nemzetben olvasható közleményében leszögezte, a végleges engedélyt a jogszabályokban előírt valamennyi feltétel teljesítésétől tette függővé.

Az MLSZ elnökségének nem áll szándékában sem lehetőségében olyan indulási- és licencjog átruházás engedélyezés, amelynek célja a felhalmozott jogszerű tartozások ki nem fizetése - áll a közleményben.