Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesznek rendőrök egyiptomi futballmeccseken

2014.03.11. 13:11

Nem az egyiptomi rendvédelmi erők feladata lesz az ország stadionjaiban a közrend szavatolása a jövő idénytől - jelentette be a belügyminisztérium, engedve a futballszurkolók követelésének. Az al-Ahrám című napilap internetes oldalán kedden megjelent hír szerint különböző szurkolói csoportok a Facebook közösségi oldalon közös nyilatkozatot hoztak nyilvánosságra, amelyben tömeges tüntetésekkel fenyegetőztek mindaddig, amíg a hatóságok nem vonják vissza a biztonsági erőket az egyiptomi sportpályákról.

"Vagy mi vagyunk a stadionokban, vagy a belügyminisztériumi erők" - jelentették ki a futballrajongók, s követelték, hogy a meccsek biztonságos rendezését a jövőben magáncégek szavatolják.

Az egyiptomi belügyminisztérium szokatlanul gyors válaszában elfogadta az ajánlatot, mondván, hogy osztja a szurkolók elképzeléseit. A csapatok támogatói tábora és a biztonsági erők közti, hagyományosan feszült viszony tovább romlott azután, hogy február végén a két népszerű kairói klub, az al-Ahli és az az-Zamálek meccsén heves összecsapások voltak a nézők és a rohamrendőrök között.

"Ez az idény zárt ajtók mögött folytatódik (a két csapat számára), de jövőre már magáncégek ügyelnek a mérkőzések biztonságára" - mondta Háni Abdel-Latíf belügyi szóvivő, de hangsúlyozta, hogy rendbontás esetén a stadionok körül állomásozó rendvédelmi erők ezután is be fognak avatkozni. Megfigyelők szerint nem valószínű, hogy az érintett szurkolók, akik ragaszkodnak a mérkőzések látogatásához, üdvözölni fogják a minisztérium határozatot.