Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Nem lesznek rendőrök egyiptomi futballmeccseken

2014.03.11. 13:11

Nem az egyiptomi rendvédelmi erők feladata lesz az ország stadionjaiban a közrend szavatolása a jövő idénytől - jelentette be a belügyminisztérium, engedve a futballszurkolók követelésének. Az al-Ahrám című napilap internetes oldalán kedden megjelent hír szerint különböző szurkolói csoportok a Facebook közösségi oldalon közös nyilatkozatot hoztak nyilvánosságra, amelyben tömeges tüntetésekkel fenyegetőztek mindaddig, amíg a hatóságok nem vonják vissza a biztonsági erőket az egyiptomi sportpályákról.

"Vagy mi vagyunk a stadionokban, vagy a belügyminisztériumi erők" - jelentették ki a futballrajongók, s követelték, hogy a meccsek biztonságos rendezését a jövőben magáncégek szavatolják.

Az egyiptomi belügyminisztérium szokatlanul gyors válaszában elfogadta az ajánlatot, mondván, hogy osztja a szurkolók elképzeléseit. A csapatok támogatói tábora és a biztonsági erők közti, hagyományosan feszült viszony tovább romlott azután, hogy február végén a két népszerű kairói klub, az al-Ahli és az az-Zamálek meccsén heves összecsapások voltak a nézők és a rohamrendőrök között.

"Ez az idény zárt ajtók mögött folytatódik (a két csapat számára), de jövőre már magáncégek ügyelnek a mérkőzések biztonságára" - mondta Háni Abdel-Latíf belügyi szóvivő, de hangsúlyozta, hogy rendbontás esetén a stadionok körül állomásozó rendvédelmi erők ezután is be fognak avatkozni. Megfigyelők szerint nem valószínű, hogy az érintett szurkolók, akik ragaszkodnak a mérkőzések látogatásához, üdvözölni fogják a minisztérium határozatot.