Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Pénzbírság a kifelé a magyarokkal az országból-felirat miatt

2014.03.19. 16:32 Módosítva: 2014-03-19 17:01:19

Pénzbírsággal sújtotta a román Hivatásos Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága szerdán a Steaua Bucurestit, amelynek szurkolói a hétvégi fordulóban rendezett bajnoki mérkőzésen magyarellenes szólamokat skandáltak - adta hírül szerdán a román Gazeta Sporturilor című sportújság alapján az MTI. A román klubot 30 ezer lejre (2 millió 70 ezer forint) büntették, miután drukkerei a Gaz Metan Medias elleni bajnokin idegengyűlölő rigmusokat skandáltak, a bíró félbe is szakította a játékot.

A szurkolók a 14. perctől kezdték skandálni, hogy "Kifele a magyarokkal az országból!". Emellett transzparenseket feszítettek ki a nézőtéren a következő szövegekkel: "Ne sírj, Románia Anyácska, a harcban eljött a mi időnk. Halottaitokat vigyétek a ti hazátokba, mert földet nektek nem adunk!", "Ha tele tüdőből kiáltod: Románia, vigyázz, mert börtönre ítélhetnek miatta!".

A román lap korábban azt írta, hogy a román élvonalban listavezető Steauának drasztikus büntetésre kell számítania, mert visszaesőnek számít. Az előző fordulóban ugyanis a román klub szurkolói Kolozsváron, a CFR Cluj elleni mérkőzésen is hasonló módon nyilvánultak meg, a bíró ott is félbeszakította a meccset. Az akkori incidens miatt a román klub 20 ezer lejes (1,3 millió forint) bírságot kapott.

Szerdán felhívást intézett Gino Iorgulescu, a román Hivatásos Labdarúgó Liga elnöke a szurkolókhoz, hogy tartózkodjanak az ilyen megnyilvánulásoktól, mert az általa vezetett intézményt és a román klubokat az Európai (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is megbüntetheti. "Belföldön meg lehet ezt úszni bírsággal vagy eltiltással, de arra ébredhetünk, hogy az UEFA és a FIFA is egyszer közbelép, és akkor nagyobb meglepetésekre számíthatunk" - mondta Iorgulescu - akit a Mediafax hírügynökség idézett szerdán.

Justin Stefan, a liga főtitkára közölte, hogy a legutóbbi fordulóban három találkozón is "a romániai magyar nemzeti kisebbség elleni" szólamokat skandáltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!